Otomobil kullanarak yapılan yolcu taşımacılığı işlemleri için yetki belgesi alınması gerekir. Belirtilen şart sadece yolcu taşımacılığı değil ilgili yolcu taşımacılığının yurt içi veya yurtdışı yani uluslararası olmasını temsil eder. A2 Yetki Belgesi ile sürücüler uluslararası olarak otomobilleri ile yolcu taşımacılığı yapabilir. Peki A2 Yetki Belgesi nasıl alınır? A2 Yetki Belgesi fiyatları nelerdir? Tüm detaylar yazımızda.
A2 Yetki Belgesi nedir, ne işe yarar?
Ticari amaçlar için otomobil vasıtası ile tarifesiz uluslararası yolcu taşımacılığı yapmak isteyen gerçek ve tüzel vergi mükelleflerine verilen yetki belgesine A2 Yetki Belgesi denir. Yurtdışına yolcu taşıyacak sürücülerin kendi otomobilleri ile bu işlemi yapabilmesi için A2 Yetki Belgesine ihtiyacı vardır.
A2 Yetki Belgesini alabilmek için gerekli şartlardan en önemlisi; en az 5 adet ticari faaliyetler için kullanılacak otomobil ve bunun yanı sıra 40.000 Türk Lirası sermaye veya işletme sermayesi ile açılmış işyerine ihtiyaç vardır. Bunun yanı sıra müşterilerin rahat oturabilecekleri; sıcak ve soğuk havalarda korunabileceği bunun yanı sıra tuvalet, lavabo gibi ihtiyaçlarını da giderebilecekleri taşınmaz mülk satın almaları / kiralamaları gerekmektedir.
Taşınmaz mülkün en az 2 adet otomobil park edecek şekilde bir otoparka ihtiyacı vardır. A2 Yetki Belgeleri sadece kendi adlarına alınmış araçları kullanabilirler. Kullanılacak araç için yetki belgesi işlenmiş ayrıca aracın muayenesinin de yapılmış olması gerekmektedir.
A2 Yetki Belgesi fiyatları 2022
Yetki belgesi çıkarma ve yenileme ücretleri birbirinden farklıdır. A2 Yetki Belgesi fiyatları 2022 yılında 29.785 TL olarak belirlenmiştir. A2 Yetki Belgesi yenileme ücretleri ise %15 oranında yani 4467.75 TL olarak belirlenmiştir. A2 Yetki Belgesi olan kişi kiralık araç çalıştıramaz. Ve kullanılacak aracın azami yaşı 8 yaş ile sınırlandırılmıştır.
Kullanılabilecek en fazla otomobil adeti ise 10 ile sınırlandırılmıştır. Bunun yanı sıra işletmede ÜDY1 ve ODY1 belgesine sahip en az bir adet yönetici çalıştırmak zorunluluğu bulunuyor. İlgili belgeleri eğer büyükşehirde yaşanıyorsa UKOME, diğer illerde ise il trafik komisyonundan alınmış kararı bakanlığa sunmak zorundasınız.