Artık günümüzde hemen hemen bütün araçlarda bulunan ABS tam olarak nedir? Ne işe yarar? Alacağınız araçta ABS özelliğinin bulunmaması ne gibi sorunlara neden olabilir? ABS ve teknolojisi ile ilgili tüm bilgiler yazımızda yer almaktadır.
Yazıda neler var?
ABS Nedir?
Türkçe anlamı ” Kilitlenmeye Karşı Frenleme Sistemi ” olarak belirlenen teknolojinin orijinal anlamı ise ” Anti-Lock Braking System ” dir. Bildiğiniz üzere eski sistem fren yapıları ani frenleme esnasında tekerlekleri kilitlemektedir. Buna örnek olarak kampana fren sistemlerini örnek gösterebiliriz.
Kampana fren sistemine sahip araçlar ani fren esnasında tüm tekerlekleri kitler ve araç savrulmaya başlayabilir. Tüm bu savrulma durumları bulunduğunuz havaya, yola göre değişiklik gösterebilmektedir. Artık yenilenen teknolojiler ile bu tarz tehlikeli durumların önüne geçilebilmektedir. Burada da devreye ABS yani Anti-Lock Braking System giriyor.
ABS Nasıl çalışır?
Araç ani fren yaptığı esnada tekerleklerin hızlarını bağlı olduğu kontrol ünitesi sayesinde saniyede birden çok kez müdahale ederek düşürüp yükseltme işlemi ABS’nin çalışma mantığıdır. Fren esnasında tekerleklerin hızlarını düşürüp kilitlenmenin önüne geçilir ve daha sonra tekrar ilgili güç kesilip tekerleklerin hızlanması sağlanır tüm bu işlemler elektronik olarak gerçekleştiği için saniyede birden çok kez gerçekleşir.
Çoğu zaman aracınızda ani fren yaptığınız esnada gelen ardı ardına sesler aslında ABS kontrol merkezinden gelen emirler sayesinde tekerleklerinize uygulanan fren kuvveti sesidir. Sistem hız sensörleri ve kontrol merkezinden oluşmaktadır. Sensörler ilgili anda kuvvet uygulaması gerektiğini kontrol sistemine uyarır ve tüm işlem o an gerçekleşir.
ABS Nasıl devreye girer?
ABS, aracınızın üzerinde normalden çok daha fazla yük varken, ani fren esnasında ve direksiyon hakimiyetinin kaybedileceği anlarda devreye girer. Her zaman devreye girmeyeceği gibi ABS’nizin sağlıklı çalıştığını yol bilgisayarı ekranından ABS logosuna bakarak veya sağlıklı bir noktada ani fren yaparak test edebilirsiniz.
Çoğu araçta ABS devreye girdiğinde yol bilgisayarında veya kontrol panelinde ABS logosu yanıp söner. Eğer hiçbir şekilde bunları görmeyip ve tekerleklerinizde kuvveti hissetmiyorsanız mutlaka ABS servisine götürüp baktırmalısınız.
ABS Arızaları nedir? Nasıl meydana gelir?
ABS güvenlik olarak araçlarda olmazsa olmaz özelliklerden birisidir. Artık günümüz otomobil güvenlik testlerinde ABS’siz araçlar test edilmiyor. Dolayısı ile ABS’nizin çalışmadığını düşünüyorsanız veya arızalı olduğundan şüpheleniyorsanız aşağıdaki adımlar yardımcı olabilir;
- ABS ışığı. Yol bilgisayarı veya kontrol panelinde ABS ışığı arıza olarak yanıyorsa.
- Fren esnasında tekerlekleriniz kitleniyorsa.
- Fren pedalına bastığınızda tepkisiz kalıyorsa.
Yukarıdaki maddeler ABS sisteminin arızalandığına işaret etmektedir. Arıza sebepleri sensörler, elektronik veya mekanik bir sorun olabilir. ABS sistemi arızalandığında genellikle sistemin kendisi değişmektedir. Dolayısı ile kolay kolay bozulmadığı gibi, bozulduğu anda da direkt müdahale edilmesi gerekir.
Ayrıca bkz: