Akü Neden Biter? Akünün Bittiğini Nasıl Anlarım?

Bütün araçların elektronik aksamlarını çalıştırmak için gerekli olan tek bir organ vardır bu da; Akü. Dolayısı ile akü olmadığı zaman aracınızı çalıştırıp yol almanız maalesef mümkün değil. Peki madem bu kadar önemli bu akü, nasıl dikkat edeceğiz? Nasıl sorunları yaşamadan öncesinde önlem alabiliriz? Tüm detaylar yazımızda yer almaktadır.

Akü neden biter?

Öncelikle kullanmış olduğumuz araçların enerji deposunun yani aküsünün neden bittiğini ele alalım. Yeni alınmış araçlarda ya da yeni akü alınmış araçlarda akü neden biter ve ilerleyen zamanlarda neden akü biter diye ikiye ayıralım. İlk olarak akünüz yeni ise fakat kısa süre sonra akü bittiyse bunun en büyük sebebi aracınızı çalışır halde değil iken far, radyo, navigasyon vb. enerjiye ihtiyaç duyacak bölgelerini çalıştırmanızdır. Sonuçta akü tamamen sınırsız bir enerji gönderemez.

Akülerin belli bir kapasiteleri vardır. Örnek vermek gerekirse pil ömrü çok yeni olmayan bir akünün ortalama aralıksız 15 dk enerji verebilme kapasitesi vardır. Bu süre belki daha az, belki daha fazla olabilir bu tamamen değişkenlik gösteren bir detay. Dolayısı ile akünüz yeni fakat hemen bittiyse aracınızı çalıştırmadığınız zamanlarda tüm elektronik aksamlarını da kapattığınızdan yani kontağı kapattığınızdan emin olun.

Fakat akü yeni değil ama aracınızıda çalıştırmadığınızda tüm elektronik aksamlar kapalı yani dikkat ediyorsunuz, peki bu şekilde akü biterse ne olmuş olabilir? Akülerin pilleri sınırsız değildir. Dolayısı ile ortalama bir akünün ömrü kullanıma göre değişmekle beraber en az 3 yıl en fazla 10 yıl olarak düşünebiliriz. Aradaki farkın bu kadar fazla olmasının en yegane sebebi kullanıma göre değişmesidir. Dolayısı ile eğer akünüzün vakti gelmişse maalesef yenisini almanın vakti gelmiş demektir.

Akü bitmesinde yolda kalmamak için ne yapılabilir?

Yukarıda bahsettiğimiz durumlar ile karşı karşıya gelmemek için akünüzün bakımlarını yani periyodik olarak belli zamanlarda ölçümlerini yaptırın. Herhangi bir oto sanayide ya da yetkili servislerde kolaylıkla bulunan bu ölçüm aletleri ile çok kısa süre içerisinde akünüzün sağlık seviyesini ölçebilir ve ileride yaşanacak sorunların önüne geçebilirsiniz.

Dediğimiz gibi ortalama akü süresi, minimum 3 yıl maksimum 10 yıl olarak görülüyor. Fakat tamamen kullanıcın kullanımına bağlı olarak bu yıllar artadabilir azaladabilir.

Akünün ömrü uzatılabilir mi?

Aslında teoride hayır. Zaten belli bir limitleri vardır. Fakat çok hırpalanarak kullanılan aküler tabii ki daha erken ömrünü tamamlar. Fakat iyi kullanımda, fabrikasyon ömürlerini tamamlayacaklardır. Burada iyi kullanımdan kasıt tamamen aracınızın boşa elektrik harcamasını engellemek. Sürekli kontak açıp kapatmamak, örneğin her aracı çalıştırdığınızda tüm aksamlar bi anda elektrik çeker ve inanılmaz bi güç çekişi yaşanır. Bu sağlıklı bir işlem değildir. Rölantide bırakmak gerekir kısa süreli duraksamalarda.

Aküm bitti ne yapacağım?

Seyir halinde akünüz bittiği anda ne yapacağınızı bilmiyorsanız dikkatli okumanızda fayda var. Sürekli olarak aracınızda takviye kablosu taşıyın. Daha sonra çevrenizden geçen araçlardan birini durdurun ve takviye kablolarını iki araç aküsü arasında bağlayın. Ve enerji aktarımı yapın. Bu işlem oldukça kolaydır. Öncelikle kendi akünüze sonra karşı aküye kablolarını dikkatli ve doğru şekilde bağlayın.

Ardından aracınızı çalıştırın ( aküsü bitmiş aracı ) çalıştırdığınız aracınızda biraz boşa gaza basın yani vites boşta iken. 3-4 dk yeterlidir. Ardından kontak kapatmayın ve yola devam edin. Aralıksız en az 15 dk aracı kullanın, çünkü bu kullanımın ardından akü yeterli enerjiyi geri depolayacaktır. Tüm bu olaylar gerçekleştikten sonra ise en yakın akü ölçüm yerine gidip akünüzü ölçtürün.