Birçok otomobil üreticisi araçlarının bagaj kısmında stepne dediğimiz yani yedek lastik bulundurmaktadır. Bunun en büyük sebebi tabii ki sürücünün yolculuk halinde herhangi bir nedenden tekerinin patlaması dolayısı ile yenisiyle değiştirmesi içindir. Peki seyir halinde ilerlerken lastiğini patlarsa ya da zarar görürse nasıl değiştireceksiniz? Tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Lastik değiştirme işlemlerine başlarken
Öncelikle araç ile seyir halinde olduğunuzdan dolayı anlık bir patlama sesi veya türevi bir şey duyduğunuzda sakin kalıp aracınızı eğer varsa emniyet şeridine yoksa ise güvenli olabilecek bir yere park edin. Aracınızın içerisinde bulunan reflektör ve emniyet şeridini aracınızın etrafına sarın. Bu adımı mutlaka yapmalısınız zira sizinle beraber trafik akıyor ve insanların sizi fark edebilmesi gerekiyor. Unutmayın öncelik sizin can güvenliğiniz.
İlgili güvenlik önlemlerini aldıktan sonra lastik değiştirme kitinizi hazırlayın. Nedir bunlar, en önemlisi krikodur. Aracınızın tekerleğini değiştirebilmeniz için aracın bir miktar yukarı kaldırılması gerekiyor. Lütfen bu adımı uygularken dikkatli olun. Zira kriko boşa çıkabilir veya kayabilir olası durumlarda yaralanabilirsiniz. Dolayısı ile krikoyu düzgün bir yere koyduğunuzdan ve iyice emin olduktan sonra bırakmaya özen gösterin. Ve ne olursa olsun krikonun boşalması ihtimaline karşın ayağınızı veya vücudunuzun herhangi bir kısmını aracın altında kalacak şekilde bırakmayın. Kriko ve araç ile aranıza bir miktar mesafe koyun.
Otomobil lastiği değiştirme
Aracınızı müsait yere çektikten sonra kontağı kapatmayı ve el frenini çekmeyi unutmayın lütfen. Aracınız kayabilir ve zarar görebilir. Tüm işlemleri yaptıktan sonra patlak olan veya hasarlı olan tekerleğe yaklaşıp vidaları teker teker dikkatlice açın. Çıkan vidaları mutlaka güvenli bir yerde muhafaza edin. Ardından yavaşça tekerleği kendinize doğru çekin fakat çok fazla aracı sarsmayın. Aracın altında bulunan kriko hareket edebilir ve araç bir anda yere çakılabilir bu durumda zarar görebilirsiniz. Dolayısı ile vidaları çıkmış tekerleği yavaşça kendinize doğru çekin. Çıkarmış olduğunuz lastiği stepnenin yerine, yeni olan tekerleği de araca tekrar aynı adımlarla bağlayın. Daha sonra vidalarını sıkın. Vidaları bütün kas gücünüz ile sıkmaya çalışın. Eğer emin olamıyorsanız ileriki süre zarfında mutlaka servise veya benzeri bir yere götürüp gevşek cıvataları sıktırın.
Yeni tekerleğin vidalarını da sıktıktan sonra krikoyu kaldırırken yaptığınız gibi yavaşça aşağı indirin. Burası önemli çünkü bir anda inerse araç zarar görebilir. Dolayısı ile yavaşça indirin zaten aracın yere basacağını hissedeceksiniz. Her şey tamam artık yeni tekerleğiniz takıldı. İşlemler oldukça basit sadece ilk kez başına gelen bir kişi biraz heyecanlanabiliyor. Dolayısı ile 1-2 denemeden sonra aslında tekerlek değiştirmenin ne kadar basit olduğunu sizler de göreceksiniz. Herkese güvenli sürüşler dileriz.