Ülkemizde son yıllarda artan trafik kazaları neticesinde birçok sürücünün seyir halinde iken araçları ile takip mesafelerini korumadığı gözlemlenmiştir. Peki araç takip mesafesi tam olarak nedir? Ne işe yaramaktadır? Araç takip mesafesi ihlal edildiğinde herhangi bir ceza söz konusu mudur? Tüm detaylar yazımızda yer almaktadır.
Yazıda neler var?
Takip mesafesi nedir?
Takip mesafesi, araçların seyir halinde iken öndeki araç ile aralarına koyduğu güvenli mesafeye denmektedir. Genel olarak hesaplanışı hızınızın yarısı kadar olan birimin metre cinsidir. Örnek vermek gerekirse 90 km/saat ile ilerleyen bir aracın önündeki araç ile minimum koyması gereken mesafe 45 metredir.
Takip mesafesi uygulaması trafiğin seyir halinde iken oluşabilecek kaza riskleri, ani fren ihtimalleri ve buna benzer uygulamalar için sürücülerin güvenliği sağlamak amacı ile alınmış bir karardır. Yasal bir mevzuattır ve uyulması gerekmektedir. Takip mesafesinin geçerli olduğu ve geçerli olmadığı yerler de bulunmaktadır.
Takip mesafesi en az ne kadar olmalıdır? Nasıl hesaplanır?
Trafikte seyir halinde ilerleyen iki araç arasında olması gereken minimum mesafe bize takip mesafesini vermektedir. Hesaplamak ise oldukça basittir. Örneğin 100 km/saat hızla ilerleyen aracın önündeki araç ile aralarında en az 50 metre mesafe olmak zorundadır. Bu mesafenin olmasının sebebi öndeki aracın aniden durması, kazaya karışması vb. olayların gerçekleşmesi durumunda arkadaki aracında güvenli bir şekilde durabilmesi amacı ile konulmaktadır.
Takip mesafenizi hesaplamak için anlık olarak aracınızın hızının yarısı kadar metre olarak mesafe bırakmanız gerekiyor. Eğer mesafeyi göz kararı seçemiyorsanız size oldukça basit ama etkili bir yöntemden bahsedelim; 2 saniye kuralı. Örneğin önünüzde bir araç var fakat mesafeyi hesaplayamıyorsanız o halde önünüzdeki aracın da önünde bir sabit duran cisim-nesne seçin. Önünüzdeki araç tam o nesneyi geçtikten sonra saniye tutun sizin o nesneye gelmeniz en az 2 saniye almalıdır. Eğer 2 saniyeden az sürüyorsa mutlaka hızınızı azaltmalısınız.
Bu 2 saniye kuralı araçların o an bulundukları hava durumu, arazi yolu, asfalt kalitesi vb. etkenler ile değişebilmektedir. Dolayısı ile sizin karar vermeniz gerekmektedir. Aynı zamanda minibüs, kamyonet gibi araçlarda bu süre 3 saniyeye daha ağır vasıtalarda ise 4 saniyeye kadar çıkarabilirsiniz. Dediğimiz gibi hava durumu, yol kalitesi gibi durumlarla beraber tüm bu süre 6-7 saniyelere kadar çıkabilir. Bunun hesaplanışını sizin tecrübeniz ve göz kararınız belirleyecektir.
Öndeki aracı geçmenin yasak olduğu yerler nedir?
Takip mesafesinin de geçerli olduğu aynı zamanda öndeki aracın sollanarak geçilmesinin yasak olduğu yerler bulunmaktadır. Bunlar aşağıda listelenmiştir;
- İleri safhalarda görüş yetersizliği bulunması
- Demiryolu geçitleri
- Kavşaklar
- Yaya ve okul geçitleri
- İki yönlü ve iki şeritli tüneller
Yukarıdaki gibi yerlerde öndeki aracı geçemezsiniz yani sollayamazsınız yasaktır.