Günümüzde benzinle çalışan tüm araçlarda buji bulunmaktadır. Zamanı geldiğinde değiştirilmesi gereken, uzun süreli kullanımlarda ise araca zarar verebilecek sorunlar doğuran önemli bir parçadır. Peki tam olarak buji ne işe yarar? En sağlıklı buji değişimi ne zaman olmalı?
Yazıda neler var?
Buji nedir? Görevleri neler?
Motorlu taşıtlarda benzinli araçlarda kullanıldığından bahsetmiştik. Dizel araçlarda buji olmamasının sebebi ise, dizel araçların ateşleme sisteminin benzinli araçlara göre daha farklı olmasından kaynaklanıyor.
Buji, motorda bulunan hava ve yakıt karışımını ateşlemek için kullanılan bir parçadır. Bujilerin uçları yüksek elektrik voltajı ile ısıtılarak ilgili ateşlemeyi gerçekleştirir. Bujiler her silindir başına bir adet olacak şekilde motorda bulunur. Temel amacı motor içerisinde bulunan silindirlerin yanma ile beraber hareket ettirilip ardından pistonlar vasıtası ile krank milini döndürmektir.
Motor içerisinde hareket eden pistonlar krank milini döndürdükten sonra güç milden tekerleklere aktarılır. Tabii ki çoğu araç birbirinden farklı üretildikleri için arada farklı parçalar da var. Fakat genel prensip ateşlemenin ardından piston hareketi ile motor gücünün milden tekerlere aktarılmasıdır. Bu noktada motorun ilk hamleyi yapıp çalışabilmesi için ateşlenmesi gerekiyor. Bujinin önemi burada öne çıkmaktadır.
Bujilerin çalışmadığını nasıl anlayabilirim?
Temel olarak bujilerin çalışmamasını anlayabilmeniz için birden fazla sebep olabilir. Dolayısı ile aracınızın her zamanki halinden daha farklı çalıştığını hissettiğinizde mutlaka servise götürmelisiniz. Bujiler motor içerisinde bulunan silindir adeti kadardır. Örnek vermek gerekirse 4 pistonlu bir motorda 4 buji vardır. Eğer bujilerden biri veya birkaçı çalışmazsa ya da verimsiz çalışırsa şu şekilde anlayabilirsiniz;
- Normalden çok daha fazla yakıt tüketimi olduğu zaman.
- Motorun teklemesi durumunda anlayabilirsiniz.
- Motordan vuruntu ve sarsıntı geldiğinde anlayabilirsiniz.
- Marş yaptıktan sonra aracın çalışması normalden daha geç sürüyorsa.
- Gaza bastığınız anda gaz tepkimesi daha gecikmeli gerçekleşiyorsa.
- Araç gücünde gözle görülür bir düşüş olduğunda.
Yukarıda yer alan maddeler bujilerinizin körelmeye başladığına bir işarettir. Her ne kadar bujiler yüksek voltajlı elektrik akımına maruz kalsalar da ona göre üretildikleri için uzun süreler dayanabilir. Ama yine de bujilerin uçları zaman içerisinde körelebilir ve işlevini tam anlamı ile yerine getiremeyebilir. Bu durumda mutlaka bujilerinizi değiştirmelisiniz.
Buji değişimi ne kadar zaman alır?
Çoğu araç motoru kompakt yapıları gereği onarım veya servis gibi durumlarda uzun süreli işlemlere maruz kalabilir. Fakat motorların en çok onarılması gereken birkaç parçalarından biri olan bujiler çok kısa sürede değiştirilip yerine yenilerini takmasına imkan verebilmektedir.
Bujiler genelde motor üst kapağının altından erişilebilmektedir. Ve işini bilen bir usta ile 10dk – 30dk arasında değiştirilebilir. Dolayısı ile yukarıda yer alan maddelerden biri veya birkaçı aracınızda gerçekleşiyorsa mutlaka bujilerinize de baktırmakta fayda var.
Buji fiyatları ne kadar? Çok pahalı mı?
Motorlu araçlarda belki de bulabileceğiniz en ucuz parçalardan birisi bujidir. Bujiler hem adet sayısının çok olmasından hem de parça hammaddesinden kaynaklı fazlaca üretilen bir parçadır. Bujiler ortalama 100 ila 300 TL arasında değişebilen ücretlere sahiptir.
Aracınız için en iyi buji fiyatını yetkili servislerden veya aracınız için doğru bujiyi satan yetkili internet sitelerinden öğrenebilirsiniz. Basit bir Google aramasına aracınızın modelini ve model yılını yazarak buji fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Ayrıca bkz: