2.el araç almaya niyetlendiyseniz fark edeceğiz bir şey var. Bu araçlar içerisinde fiyatları normal araçlara göre daha düşük olan bir takım araçlar yer alıyor. Fakat içlerinde çoğu ya ağır hasarlı yada çekme belgeli olarak göze çarpıyor. Peki tam olarak çekme belgeli araç nedir? Trafiğe çıkabilir mi? Çekme belgeli araç satın alınır mı? Tüm detayları yazımızda bulabilirsiniz.
Yazıda neler var?
Çekme belgeli araç ne demek?
Çekme belgesinin çıkış amacı; çeşitli sebeplerden ötürü aracını uzun süre kullanamayacak olan vatandaşların aracını trafikten çekerek ilgili muayene, sigorta ve vergi gibi yükümlülükleri bu süre zarfında ödememesi amaçlanarak çıkarılmıştır.
Örnek vermek gerekirse eğer yurtdışına gitmek veya 2.bir araç almak yada koleksiyon olarak bir araç saklamak istiyorsanız tüm bu şartlarda aracınızı trafikten çekebilir sigorta ve vergi gibi kalemleri bu süre zarfında ödemezsiniz. Bunun yanı sıra tekrar ilgili kurumlara başvurarak aracınızı tekrar trafiğe alabilirsiniz. Çekme belgesini tüm vatandaşlar kullanabilir, herkese tanınan bir haktır.
Çekme belgeli aracın tekrar trafiğe girebilmesi için ilgili prosedürlerin baştan tekrar yapılması gerekiyor. Trafik tescili, vergisi, sigortası ve muayenesi yapılarak ilgili araç tekrar trafiğe alınabilir.
Çekme belgesi alma işlemleri
Farklı sebeplerden ötürü aracınızı trafikten çekip çekme belgesi almak istiyorsanız aşağıda yer alan talimatları yapmanız gerekiyor. Bu sayede aracınızın hiçbir ödemesini yapmanıza gerek yok ve faiz, borç gibi durumlarla da karşılaşmazsınız. Çekme belgesi almanın tüm detayları;
- Çekme belgesi yapılacak aracın ruhsat sahibi notere gitmeli. Eskiden bu işlemler trafik tescil şubelerinde veya trafik bürolarında gerçekleşiyordu fakat yeni yasa ile beraber artık tüm işlemler noter üzerinden halledilebiliyor.
- Noterde ruhsat sahibi, aracının trafikten çekilerek yükümlülüklerinin durdurulmasını beyan ettiği bir dilekçe hazırlayıp vermelidir. İlgili dilekçe noterde bulunuyor ve tekrar sizin doldurmanız bekleniyor.
- Trafikten çekilecek aracın ruhsat sahibinin kişisel vergi borcu olmamalıdır. Aksi takdirde araç trafikten çekilemez.
- Notere dilekçe dışında aracın tescil belgeleri, ruhsatı, plakası ve trafik belgeleri gibi tüm evraklarının da götürülmesi gerekiyor.
- Tüm bu adımlar yapıldıktan sonra trafikten çekilen aracın tescil belgesine bu araç trafikten men edilmiştir şeklinde ibare yazılır.
Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar?
Bir üstte anlatılan adımlarla aracını trafikten alan bir kişi tekrar aracını trafiğe nasıl alabilir? Aşağıda anlatılan adımları takip ederek siz de çekme belgesi bulunan araçlarınızı trafiğe geri alabilirsiniz. İlgili adımlar;
- Çekme belgesi bulunan araç ile yapılacak ilk adım, aracın vergi borcunun olup olmadığına bakılmalıdır. Eğer aracın vergi borcu varsa bu borçlar kapatılmalı.
- Bunun yanı sıra aracın kullanılabilir ve muayeneden geçebilecek durumda olduğundan emin olun.
- Aracı tekrar trafiğe sokabilmek için, aracın o an ki ruhsat sahibinin notere müracaat etmesi gerekiyor.
- Çekme belgeli araç trafiğe tekrar alınacaksa araç üzerinde yapılan bir değişiklik varsa eğer bu değişiklikler zorunlu trafik sigortasında belirtilerek tekrar sigorta düzenlenmesi gerekiyor. Eğer araç üzerinde herhangi bir değişiklik yok ise tekrar zorunlu trafik sigortasının düzenlenip başlatılması gerekiyor.
- Çekme belgeli aracın tekrar trafiğe çıkabilmesi için gerekli tescil ücretlerinin tekrar ödenmesi gerekiyor.
Çekme belgeli motosiklet trafiğe çıkar mı?
Çok merak edilen diğer bir husus ise hurda belgeli yani çekme belgeli motosikletler kullanılabilir ve trafiğe çıkarılabilir mi? Diğer araçlar gibi tüm bu işlemler motosikletler için de geçerlidir. İlgili motorun tekrar trafiğe çıkabilmesi için noter işlemlerini yapması gerekiyor.
Bunun yanı sıra motorun muayenesinin yapılması ve aktif bir şekilde kullanımına bir engel olmaması gerektiği teyit edilmelidir. Dolayısı ile çekme belgeli motorlar alınabilir. Fakat bazı hurda belgeli motorlar vardır ki bu motorlar trafiğe çıkamaz. Üzerinde yapılan değişiklikler neticesinde muayeneden geçebilirlerse eğer o şekilde trafiğe çıkabilirler.
Çekme belgeli araçların borçları çok olur mu?
Aslında genel bilinenin aksine çekme belgeli araçların borçları çok olmaz hatta bazı durumlarda hiç olmaz. Zira bir araç çekme belgeli yani trafikten çekilecekse eğer noterde bu araç üzerinde vergi borcu, trafik cezası gibi borçların hepsinin kapatılması istenir. Dolayısı ile bir araç zaten çekme belgeli yapılmışsa o an borcu olamaz.
Fakat, noterde aracın çekme belgesi yapılması istenildiği anda muayene sorulmadığı için çekme belgeli araçların sadece muayene yapılmadıysa muayene ücreti / ücretleri birikmiş olabilir. Bu konuya dikkat etmeniz gerekiyor. Bunun yanı sıra çekme belgeli araçlar çok uzun süredir kullanılmadığı için iyi bir bakım ve değiştirilen parçası varsa eğer tekrar kontrol edilmelidir.
Çekme belgeli araç kullanmanın cezası 2022
Ülkemizde 2918 sayılı karayolları trafik kanunun 21. maddesinde 6.12.2019 tarihinde yapılan mevzuat değişikliğine göre çekme belgeli araç kullanmanın, çekme belgeli araç ile trafiğe girmenin 1821 TL idari para cezası bulunmaktadır.
Para cezasının yanı sıra ehliyetlerinize işlenen 10 ceza puanı da para cezası ile beraber verilir. Unutmayın 100 ceza puanına ulaşan ehliyetlere el konulur ve geri alabilmek için çeşitli adımları izlemeniz gerekebilir.
Daha detaylı bilgi için: