Ehliyet Alırken Gerekli Şartlar Nelerdir? Ehliyet Şartları 2022

Sürücü adayları istedikleri sürücü belgesinin hangi şartlar altında kabul edildiğiniz bazen es geçebiliyorlar. Özellikle ziyaretçilerimizin bizlere yönelttiği sorularda; deneyim tecrübe şartı? Yaş şartı? Gibi bir çok şartların hala tam olarak bilinmediğini görüyoruz. Bu yazımız da ise sizlere ehliyet alırken gerekli şartların neler olduğunu, hangi şartları hangi aşamalar da tamamlamanız gerektiğini ve diğer tüm detaylardan bahsedeceğiz.

Genel Olarak Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

Başlık olarak incelediğimiz de sürücü adaylarının ehliyet alırken karşılaşacağı şartlar şunlardır;

  • Sağlık
  • Eğitim
  • Sabıka
  • Yaş
  • Deneyim
  • Sınav

Yukarı da bahsi geçen konuların her biri tek bir sürücü belgesi için değil, kimisi için istenirken kimisi için istenmeyebiliyor. Dolayısı ile yazının aşağısında yer alan detaylar oldukça önemli.

Ehliyet Almada Sağlık Şartı Nedir?

Bildiğiniz üzere devletin hatta özel sektörün dahi bir çok kurumunda başvurular için gerekli evraklar arasında mutlaka sağlık raporları bulunur. Bu durum ehliyet için de geçerlidir. Tüm ehliyet grupları için başvuru yapacak sürücü adayı mutlaka ehliyet sağlık raporunu teslim etmelidir. Zira ehliyet sağlık raporu da bir çok insanın kafasında soru işareti doğuruyor. Bu konu ile ilgili çok detaylı bir yazımız da mevcut. Dilerseniz aşağıdan ulaşabilirsiniz. Ehliyet sağlık raporları sürücü adaylarının kendi bireysel aile hekimleri tarafından alınabilmektedir. Aile hekimleri eğer kişinin sağlık sorunlarının olmadığını düşünüyorsa direkt olarak sağlık raporunu verir. Fakat eğer sürücü adayının yani bireyin bir sorunu olduğunu düşünüyorsa aile hekimi kişiyi normal hastanelere sevk edebilir.

Normal şartlar da aile hekimleri ücretsizdir. Herhangi bir ücret talep edilmez. Fakat eğer bireyin farklı bir poliklinik, hastane gibi sağlık kurumlarına sevk edilmesi isteniyorsa bu durum da gideceği kurumda çeşitli ücret ödeyebilir. Bunlar farklılıklar doğurduğu için burada değinilmemiştir. Aynı zaman da aile hekiminiz değil özel hastahanelerde de yine sağlık raporu alabilirsiniz. Bazıları çok cüzi rakamlara sağlık raporu verebilmektedir. Bu konu ile ilgili;

Yazılarımızı da inceleyebilirsiniz.

Ehliyet Almada Eğitim Şartı Nedir?

Bildiğiniz üzere bir çok kurum başvurular da belirli bir eğitim seviyesini doldurmuş olmanızı istemektedir. Bu durum ehliyet için de geçerli. Karayolları trafik düzenlemeleri neticesinde sürücü adaylarının eğitim durumu en az ilkokul seviyesinde olmak zorundadır. Bizlere en çok sorulan sorulardan birisi ise ehliyet almak için lise mezunu olmak şart mı? Dir. Hayır lise mezunu olmanıza gerek yoktur. İlk okul mezunu iseniz ehliyet alabilirsiniz. Konu ile ilgili >> Ehliyet almak için ne mezunu olmak gerekiyor? << yazımıza bakabilirsiniz.

Ehliyet Almada Sabıka Kaydı Şartları Nelerdir?

Günümüz de bir çok insanın adli sicil belgesine işlemiş suçlar veya cezalar bulunabilmektedir. Dolayısı ile ehliyet almada da bazı şartlar söz konusudur. Bu konu ile ilgili Türk Ceza Kanunu’nda yer alan 188, 190 ve 191. Maddeler aynı zaman da 5607 sayılı kaçakçılıkla mücadele kanunun 4.madde 7.fıkrası aynı zaman da 6136 sayılı ateşli silahlar ve bıçaklar ile diğer aletler hakkında kanunun 12.madde 2. Ve diğer fıkralarında yer alan suçlar maalesef ehliyet almada engel.

Yukarıda bahsi geçen suçlardan birisine sahipseniz maalesef ehliyet alamazsınız.

Ehliyet Almada Gerekli Yaş Şartları Nelerdir?

Sürücü adayları ehliyet alırken bazı grupların yaş şartlarını es geçebiliyor. Fakat değişen yönetmelik gereği çok katı kuralları bulunan bazı ehliyet gruplarının yaş şartları mevcut. Bunları aşağıda sıraladık;

  • Motosiklet ehliyet grubu için ( M, A1 | 125cc | ve B1 sınıfları ) 16 yaş sınırı vardır.
  • Motosiklet ehliyet grubunun diğerleri için ( A2 sınıfı | 500cc ye kadar. ) yaş şartı 18 dir.
  • Motosiklet ehliyet grubunun ( A sınıfı CC sınırı bulunmayan. ) yaş şartı ise 20 dir.
  • Otomobil ehliyet grubunun hepsi için yaş şartı 18 dir.
  • 3 tekerli motosiklet grubu için yaş şartı 21dir.
  • C, CE, D1 ve D1E sınıfı ehliyet grubu için yaş şartı 21 dir.
  • D ve DE sınıfı ehliyet grubu için yaş şartı 24 dür.

Listede yer alan yaş şartları o gruplar için tek şart değildir. Bunu unutmayın, bazı ehliyet grupları sadece yaş değil aynı zaman da deneyim şartı da istemektedir.

Ehliyet Almada Gerekli Deneyim Şartları Nelerdir?

Yukarıda bahsetmiştik, bazı ehliyet gruplarının hem yaş şartı hem deneyim şartı bulunmaktadır. Bunlara mutlaka dikkat edilmelidir. Zira yaşınız tutsa bile bazı gruplar da deneyiminiz olmadığı için o sürücü belgesini alamazsınız, başvuru yapamazsınız. Aşağıda gerekli deneyim şartlarını paylaştık;

  • A sınıfı ehliyet için en az 2 yıllık A2 ehliyet tecrübesi gerekiyor. 2 yıllık A2 ehliyeti olan kişiler 20 yaşında A sınıfı ehliyet alabilirler. Fakat deneyimi bulunmayan sürücüler eğer yaşları 24 ü doldurduysa yine direkt olarak A sınıfı ehliyet alabilirler.
  • BE sınıfı için en az B grubu ehliyet sahibi olması gerekiyor.
  • CE sınıfı için en az C grubu ehliyet sahibi olması gerekiyor.
  • DE sınıfı için en az D grubu ehliyet sahibi olması gerekiyor.
  • D1E sınıfı için en az D1 grubu ehliyet sahibi olması gerekiyor.
  • C1E sınıfı için en az C1 grubu ehliyet sahibi olması gerekiyor.
  • C1, C, D1 ve D sınıfı için en az 2 yıllık B sınıfı ehliyet tecrübesi olması gerekiyor.

İlgili ehliyet sınıflarının ve güncel durumlarının ne olduğu hakkında bilgi almak istiyorsanız >> Güncel Ehliyet Sınıfları << yazımıza göz atabilirsiniz.

Ehliyet Almak İçin Gerekli Sınav Şartları Nelerdir?

Sürücü adayları ehliyet almak için en az 2 adet sınava girmek zorundadır. Bunlardan birisi teorik yani yazılı sınavlardır. Diğeri ise direksiyon sınavıdır. Teorik sınav ücreti 120 TL, direksiyon sınav ücreti ise 160 TL dir. Dolayısı ile ücretlerini ödedikleri sınavların önce eğitimlerini alan sürücü adayları eğitimlerden sonra sınavlarında belli barajı geçmek zorundadır.

Teorik sınav için geçme sınırı 70dir. Sınav esnasında sürücü adaylarına 50 adet soru yöneltilmektedir. Bu 50 sorunun her biri 2 puan değerindedir. Yani sınavdan en az 35 veya daha fazla soruya doğru yanıt vermeniz gerekiyor. Ehliyet yazılı sınavından sonra ise direksiyon sınav eğitimi alıp akabinde direksiyon sınavına girmelisiniz. Direksiyon sınavında puanlamadan çok belli kurallar vardır. Bunlar ile ilgili >> Ehliyet Direksiyon Sınavında Sorulan Sorular << yazımıza göz atabilirsiniz.