Ehliyet Nasıl Alınır? Sınavdan Önceki İşlemler

Sitemiz üzerinden yeni ehliyetlerin nasıl alınacağını anlatan iki adet rehber makale bulunmaktadır. Bunlardan ilk aşama bu yazı, ikinci aşama ise ehliyet sınavını geçtikten sonraki aşamadır.

Dolayısı ile bu konuyu okuduktan sonra eğer ehliyet sınavının kazandıktan sonra ne yapacağınızı merak ediyorsanız >> Ehliyet Alma İşlemleri | Sınavı Kazandıktan Sonra << yazımıza göz atabilirsiniz. 

1.Adım

Yapılacak ilk adım; Almak istediğiniz sürücü belgesi türünü belirlemek!

Sürücü adayları gerçek hayatlarında kullanmak istedikleri araçlar ya da iş gereği kullanmak zorunda oldukları araçlar için sürücü belgesi alırlar. Dolayısı ile hangi amaçla araç kullanmak istediğinizi bilmeniz gerekiyor. Otomobil sınıfında yer alan ehliyetleri almak istiyorsanız B sınıfı ehliyetlere başvuru yapmanız gerekiyor. Eğer kurye vb. işler yapmak istiyorsanız ve motosiklet kullanacaksanız A sınıfında yer alan ehliyetleri almanız gerekmektedir.

Yenilenen ehliyet sınıflarından dolayı hangi grupta yer alan ehliyet sınıfına başvuracağınızı bilmiyorsanız şayet >> Ehliyet sınıfları ve kapsadıkları araçlar << yazımıza mutlaka göz atmanızı öneririz. Ehliyet sınıfınızı belirledikten sonra sıra geldi sürücü kursuna kayıt olmaya.

2.Adım

Başarı oranı yüksek sürücü kurslarını tercih edin

Sürücü kursu seçimi ehliyet almanın en önemli aşamalarından biridir. Zira başvuru yaptığınız sürücü kursunda eksik teorik eğitim alabilirsiniz, eksik direksiyon eğitimi alabilirsiniz, eksik bilgilendirmelere maruz kalıp sınavlara giremeyebilirsiniz. Bu saydıklarımız ne kadar zor gözükse de ve ne kadar Milli Eğitim Bakanlığı onaylı sürücü kursları olsa da maalesef gerçekleşme ihtimali çok zor değil.

Dolayısı ile sürücü adayları almak istedikleri ehliyet sınıfı için başvurdukları sürücü kurslarını oldukça iyi seçmelidir. Peki sürücü adayı sürücü kursu seçiminde nelere dikkat etmelidir;

Sürücü kursu seçiminde dikkat edilmesi gerekenler

Bir sürücü kursunun iyi olmasını belirleyen en önemli etken daha önce eğitim almış sürücü adaylarının sınavlardaki başarı oranıdır. Düz mantık ile düşününce 10 sürücü adayından 7-8 tanesini sınavdan geçiren bir sürücü kursu başarılıdır ve iyi eğitim veriyordur. Buradan yola çıkarak eğitimlerini de göz önünde bulundurarak sürücü kursu seçiminizi yapabilirsiniz.

Diğer bir husus ise vermiş oldukları teorik ve direksiyon eğitimi saatidir. Mevzuatlara göre almanız gereken minimum saat politikası vardır fakat bazı sürücü kursları çeşitli bahanelerden ötürü bu saatleri azaltabiliyor yada esnetebiliyorlar. Mutlaka size söylenilen şekilde eğitim saatlerinizi belirleyin. Bu iki önemli aşamadan sonra son olarak sınava gireceğiniz araçların kalitesine bakın. Zira çok çok eski araçlar ile sınava girmeniz gereksiz panik ve heyecana yol açabilir hatta bilmenize rağmen mekanik sorunlardan ötürü sınavdan başarısız olmanıza yol açabilir.

Sürücü kursları ile ilgili ileri okuma yapmak için : >> Sürücü kursu fiyatları & Direksiyon eğitimi kaç saat olmalıdır? << yazılarımıza bakabilirsiniz.

Ehliyet şartlarını yerine getirin

Sürücü kursuna başvuru esnasında yerine getirmeniz gereken bazı şartlar bulunmaktadır. Bunlar genel anlamda;

  • Yaş şartı
  • Deneyim şartı
  • Sağlık şartı
  • Adli sicil şartı
  • Eğitim şartı

Olarak 5 grupta incelenir. Yaş şartı, sürücü adayları başvuru yapacağı ehliyet grubunda eğer yaş şartı aranıyorsa ilgili yaşı doldurması beklenir. Örnek vermek gerekirse B grubunda yer alan ehliyeti almak isteyen sürücü adayı en az 18 yaşında olmak zorundadır. Aksi halde başvuru yapamaz veya A grubunda yer alan ehliyet için en az 24 yaş sınırı varsa en az 24 yaşında olması gerekmektedir.

Deneyim şartı ise, bazı ehliyet gruplarında alınmak istenen ehliyet sınıfı için önceden ehliyet sahibi olması istenir. Örneğin Tır ehliyeti gibi. Tır ehliyeti almak isteyen sürücü adayları öncelikle B sınıfı ehliyet almak zorundadır. Bu durum deneyim şartı olarak adlandırılır. Deneyim şartı yerine getirilmeden ilgili ehliyet sınıfına başvuru yapılamaz.

Sağlık şartı ise sürücü belgesi için sağlık raporu almak istiyorum dediğinizde aile hekiminiz veya uzman hekim tarafından sizlere sürücü olur raporu yani sürücü olabilecek durumda sağlık raporu verilmelidir. Örneğin bir gözü görmeyen sürücü adayları, engelli sürücü adayları gibi durumlarda bazı sağlık şartlarını yerine getirmeniz gerekmektedir. Bunun için >> Ehliyet sağlık raporu << yazımıza göz atabilirsiniz.

Adli sicil şartı ise daha önceden trafik kuralları yönetmeliğinde yer alan suçları işlememiş olmaktır. Bu suçları işleyen vatandaşlar maalesef ehliyet başvurusunda bulunamazlar. >> Ehliyet alma şartları << yazımıza bakabilirsiniz. Eğitim şartı ise sürücü adaylarının en az ilkokul veya denginde bir okuldan mezun olması istenir. Halk arasında sıklıkla duyulan ” ehliyet için lise mezunu olmak gerekiyor ” algısı yanlıştır. Bunun ile ilgili >> Ehliyet almak için ne mezunu olmak gerek << yazımızdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

3.Adım

Yazılı ( Teorik ) sınav için gerekli eğitimler

Sürücü kursunuzu seçtikten sonra, kursun sizden istediği belgeleri tamamlar başvurunuzu tamamlarsınız. Ardından size sınav için alacağınız eğitim günleri ve saatleri söylenir. Alacağınız eğitimlerin içerisinde; ilkyardım, motor, trafik ve trafik adabı olmak üzere 4 kategoriden eğitim verilir. Bu eğitimleri tamamen yerine getirdikten sonra sınav günü için beklemeye başlarsınız. Bu arada ise sürücü kursu sizin adınıza sınava başvuru yapar. Bu aşamada sınav ücreti isteyebilirler ( bazı sürücü kursları sınav ücretlerini kurs ücreti içerisinde alabiliyor. ).

Yine teorik eğitim için alınması gereken en az saat uygulaması vardır. Mutlaka saatlerinizi kontrol etmeyi unutmayın. Görmüş olduğunuz ilkyardım, motor, trafik ve trafik adabı kategorilerinden 50 adet soru ile sorumlusunuz. Bu 50 soru içerisinde 12 adet ilkyardım sorusu, 23 adet trafik sorusu, 9 adet motor sorusu ve 6 adet trafik adabı sorusu yer alıyor. Sürücü adaylarından başarılı olan yani geçer not olan 70 puan ve üzeri not almaları isteniyor. Dolayısı ile 50 sorudan oluşan sınavda her soru 2 puan demek. Sorularda yanlış şıklar doğruları götürmediği için mutlaka tüm soruları yanıtlamaya çalışın. Boş soru bırakmayın.

4.Adım

Ardık direksiyon sınavı için ders almaya hazırsınız

Sınavdan başarılı bir şekilde geçen sürücü adayları artık direksiyon eğitimi almaya hazırdır. Sürücü kurslarının her bir adayı için belirlediği hafta ve günler dahilinde eğitimlerinizi alabilirsiniz. Genellikle kişiler bir hafta içerisinde tüm eğitimlerini alırlar. Günlük 2 saat şeklinde ilerleyen direksiyon eğitimleri bulunduğunuz il ve ilçeye göre değişiklik gösterebilir. Bunu sürücü kursunuza sorabilirsiniz.

Direksiyon eğitimi ve sonrası için ” Ehliyet Nasıl Alınır ” rehberimizin ikinci aşaması olan >> Ehliyet nasıl alınır | ehliyet sınavından sonra << yazımıza göz atmalısınız. Herkese bol şanslar diliyoruz.