Ehliyet sağlık raporu nasıl ve nereden temin edilir?

Günümüz de sürücü belgesi, işe giriş, pasaport ve buna benzer bir çok resmi, özel kurumlar için sağlık raporu almak zorunlu hale getirildi. Peki bu kadar çok talep gören bir rapor nereden temin edilebiliyor? İnsanlar sağlık raporunu en kolay nasıl alabilir? Kaç para ücret ödemeleri gerekiyor? Ve en çok karşılaştığımız soru; – Aile hekimimden sağlık raporu alabilir miyim? Bu makalemizde size bilmeniz gereken tüm detayları anlatmaya çalıştık.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu

Öncelikle ehliyet yani sürücü belgesi alabilmeniz için gerekli evraklar vardır. Bunların belli başlı olanları E Devlet üzerinden, kimisi ise farklı kurum veya kuruluşlardan temin edilmelidir. Islak imzalı olmalıdır vs. Bunlardan birisi sağlık raporu. Sağlık raporu almak artık zorunlu hale getirildi. Yani eksik evrak veya belgeniz var ise zaten sürücü belgesi alamıyordunuz bu evrak ve belgelerin içerisinde şimdi sağlık raporu da eklendi.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nereden Alınır?

Sürücü belgesi için sağlık raporu almak isteyen adaylar çevrelerinde bulunan aşağıda listelenmiş kurumlardan sağlık raporlarını alabilirler;

  • Devlet hastaneleri
  • Üniversite hastaneleri
  • Özel poliklinikler
  • Özel tıp hastaneleri
  • Özel hastaneler
  • Aile sağlığı merkezleri ( Aile Hekiminiz – Sağlık Ocakları )

Yani hemen hemen tüm sağlık kuruluşlarından sağlık raporu alabilirsiniz. Tavsiyemiz sürekli de kullanmış olduğunuz aile hekiminizden sağlık raporunuzu temin etmenizdir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu Ücreti Nedir Kaç Paraya Alınıyor?

Özel hastaneler, özel poliklinikler vb. özel kuruluşlar genellikle ücretli oluyorlar. Minimum 40 TL den başlayan sağlık raporları 350 TL ye kadar çıkabilmektedir. Bu fiyat skalası içerisinde hem sürücü kursunuzun bir anlaşması var mı? Hem de çok büyük bir sağlık kuruluşu mu? Bunun gibi etkenler bulunmaktadır. Orta çaplı bir sağlık kuruluşunda ( özel olanlar ) ortalama 40-90 TL arasında sağlık raporu alabilirsiniz.

Aile hekimleri ise ücretsiz. Bu yüzden aile hekiminizi öneriyoruz ayrıca tek sebebi ücretsiz olması da değil. Daha önceki randevularınız, hastalıklarınız da vs. sürekli olarak aile hekiminize gittiğiniz için aslında en yararlısının da o olacağını düşünüyoruz. Fakat aile hekiminiz eğer sizi farklı bir hastaneye sevk etmek istiyorsa bunun için ekstra ücretler ödemek durumundasınız. Örneğin

Aile Hekimi sizi devlet hastanesine yönlendirirse tek hekim için 75 TL, eğer sizi üniversite hastanelerine yönlendirirse tek hekim için 100 TL ödemek durumundasınız. Bu durum ise aile hekiminin sizin sağlık durumunuz hakkında ya şüphelenmesi yada tedbir amaçlı göndermesinden kaynaklanmaktadır. Sadece bununla kalmıyor, eğer hekim değil direkt olarak sağlık kuruluna sevk ediliyorsanız devlet hastanesi için 200 TL özel bir araştırma ve üniversite hastanesinin sağlık kurulu için ise 300 TL ödemek zorunda kalacaksınız. Bu olağanüstü bir durumdur aslında, genellikle hastaların %90 ı sevk edilmez fakat dediğimiz gibi aile hekiminizin sizin sağlık durumundan şüphelenmesi veya tedbir almak istemesi amacı ile doğan bir durumdur.

Bahsi geçen sağlık kurulları 3 den fazla alanında uzman hekim tarafından ortak bir karar verebilmek amacı ile toplanır. Devlet ve üniversite araştırma hastaneleri dışında özel bir hastaneye sevk edilmeniz durumunda ödeyeceğiniz ücretler tamamen hastanenin fiyat politikası ile alakalıdır. Net bir ücret söylemek söz konusu değildir.

Ehliyet Alabileceğiniz Sağlık Grupları Nelerdir?

2016 da değişen ehliyet sistemi ile beraber sağlık raporu alınırken artık grup şartı da getirildi. Örneğin;

1.Grup Sağlık Raporu : M, A1, A2, A, B1, B, BE ve F sınıfı sürücü belgeleri artık 1.grup sağlık raporuna tabii tutulacaktır. Bu sınıfta yer alan sürücü belgelerinin sahipleri ehliyetlerini 10 yılda bir yenilemek zorundadır.

2.Grup Sağlık Raporu : C1, C1E, C, CR, D1, D1E, D, DE ve G sınıfı sürücü belgeleri ise artık 2.grup sağlık raporuna dahil edilmiştir. Bu sınıfta yer alan ehliyet sınıfları 5 yılda bir yenileme yapmak zorundadır. Bu sınıflar da yer alan araçlar hafif ticari, ağır araç ve ticari araçlar olarak belirlenmiştir.

Sürekli Bir Hastalığım Var Ehliyet Alabilir Miyim?

Bu sorunun net bir cevabı aslında yok, zira eğer aile hekiminiz sizi sağlık kuruluna sevk ettiyse son söz onların. Büyük çoğunlukla tedavi edilebilen hastalıkların sahipleri ehliyet alabiliyor fakat uzun süreli ya da hiç geçmeyecek bir hastalığa sahip bireylere maalesef ehliyet verilmemektedir.