Günümüzde değişen iklim değişikliği de göz önüne alındığında birçok vatandaş yakın işyerlerine veya gezintilerine motorlu araçlar yerine elektrikli araçlara yönelmektedir. Elektrikli araçlar hem sessiz hem de daha ekonomik olmasından ötürü son dönemde oldukça ilgi duyulmakta. Peki elektrikli bisikletlerde durum nedir? Elektrikli bisikletler için ruhsat, plaka veya ehliyet almak gerekli mi? Hangi durumlarda yasaklarla karşılaşırsınız? Tüm detaylar yazımızda.
Yazıda neler var?
Elektrikli bisiklet için ehliyet gerekli mi?
2016 yılında yapılan ehliyet sınıf değişikliği neticesinde ülkemizde artık M sınıfı yani Moped sınıfı yürürlüğe girmiştir. M sınıfı ilk çıktığında sadece 50cc motosikletleri kapsamaktaydı. Bunlar; saatte azami hızı 45 km olarak belirlenmiş motosikletlerdir. Aynı zamanda motor gücü 4kW ı geçmeyen motorlar olarak belirlenmiştir. Ruhsatta ise L1,L2 ve L6 sınıfı olarak geçen motorlu bisikletler oldukça yaygındır.
Elektrikli bisikletler ise ilk başta bu sınıfa dahil değilken daha sonrasında yapılan değişiklikler neticesinde M sınıfına tabii tutulmuştur. Dolayısı ile elektrikli bisikletlerin ( gücü en fazla 0.25 kW olan ) kullanımı için M sınıfı ehliyeti zorunlu tutulmuştur. İlgili yasa:
Karayolları yönetmeliği 17 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete Madde 9:
Motorlu bisiklet (Moped): Azami hızı saatte 45 kilometreyi, içten yanmalı motorlu ise silindir hacmi 50 santimetreküpü, elektrik motorlu ise azami sürekli nominal güç çıkışı 4 kilovatı geçmeyen iki veya üç tekerlekli taşıtlar ile aynı özelliklere sahip net ağırlığı 350 kilogramı aşmayan dört tekerlekli L1, L2 ve L6 sınıfı motorlu taşıtlardır. Elektrik ile çalışanların net ağırlıklarının hesaplanmasında batarya ağırlıkları dikkate alınmaz.
Karayolları yönetmeliği 17 Nisan 2015 tarihli Resmi Gazete Madde 10:
Bisiklet: Üzerinde bulunan insanın adale gücü ile pedal veya el ile tekerleği döndürülmek suretiyle hareket eden motorsuz taşıtlardır. Azami sürekli anma gücü 0,25 kilovatı geçmeyen, hızlandıkça gücü düşen ve hızı en fazla 25 km/saate ulaştıktan sonra veya pedal çevrilmeye ara verildikten hemen sonra gücü tamamen kesilen elektrikli bisikletler de bu sınıfa girer.
Yukarıda yer alan karayolları yönetmeliğine göre ülkemizde elektrikli bisiklet kullanacak vatandaşların M sınıfı ehliyete sahip olması gerekiyor. M sınıfı ehliyet ile ilgili daha fazla bilgiye Ehliyet sınıfları ve kapsadıkları araçlar bölümünden ulaşabilirsiniz. İlgili Resmi Gazete linkine buradan ulaşabilirsiniz.
Elektrikli bisiklet için gerekli ehliyet yaşı kaçtır?
Güncel olarak elektrikli bisiklet kullanmak isteyen vatandaşların M sınıfı ehliyet alması gerektiğinden bahsettik. Peki M sınıfı ehliyet almak için gerekli yaş sınırı kaçtır? M sınıfı ehliyet direkt alınamadığı için diğer ehliyet sınıflarından birine sahip olduğunuzda otomatik olarak tanımlanmaktadır.
Dolayısı ile en düşük yaş şartı arayan ehliyet sınıfı olan A1 ehliyeti aldığınız zaman otomatik olarak M sınıfı yani Moped sınıfı ehliyete sahip olacaksınız. A1 ehliyet için gerekli yaş şartı da 16 olduğu için elektrikli bisiklet sürmek isteyen vatandaşların en az 16 yaşında olması gerekiyor.
Elektrikli bisiklet için ruhsat ve plaka gerekli mi?
Ruhsat ve plaka, M sınıfına giren motorlu bisikletler için geçerlidir. Elektrikli bisiklet bu sınıfta olmasına rağmen ruhsat veya plaka istenmemektedir. Ancak elektrikli bisikletin gücü 250W ve fazlası ise ruhsatlandırılması gerekiyor. Bunun yanı sıra artan elektrikli bisiklet talebinden ötürü kask, dizlik vb. korunma ekipmanlarının takılması da zorunlu hale getirilmiştir.
Ehliyetsiz elektrikli bisiklet kullanmanın cezası nedir?
İlgili karayolları yönetmeliğine göre 0.25kW yani 250W gücü üstündeki tüm elektrikli bisikletler ehliyet ve ruhsatlandırma istemektedir. Eğer güç olarak karşılanıyor ve ehliyetsiz şekilde bu araçları kullanıyorsanız elektrikli bisiklete Karayolları Trafik Kanunu 25.Maddesine göre 172 TL ceza kesilir ve işlemleri yapılana kadar trafikten men edilir.
Elektrikli bisikletin yanı sıra sürücüye ise yine Karayolları Trafik Kanunu 36.Maddesine göre 1988 TL ceza kesilmektedir. Tüm bunların yanı sıra eğer karayollarında M sınıfına giren araçlar kullanan sürücüler kask takmadığı takdirde 100 TL diğer ekipmanlarında eksikliği göz önünde bulundurularak 198 TL ye kadar ek ceza alabilmektedir. Bu bağlamda ne kadar M sınıfı dahi olsa kullanacağınız tüm araçların evraklarını tamamlayıp, koruyucu ekipmanlarla seyahat etmenizi öneririz.
Bunlar da ilginizi çekebilir: