Sürücü adayları ehliyet alabilmek için Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı sürücü kurslarında bir dizi eğitimden geçerler. Bu eğitimleri başarılı bir şekilde bitirdikten sonra önce yazılı daha sonrasında ise uygulamalı sınavlara girip başarılı oldukları takdirde ehliyetlerine kavuşurlar. Peki bu eğitim esnasında gösterilen iki duba arasına park etme neden birçok sürücü adayı için sorun olmaktadır? İncelikleri, daha kolay park etme şekilleri var mıdır? Tüm detaylar yazımızda yer almaktadır.
Geri park etmek / iki duba arasına park
Öncelikle eğitimlerde ve sınavda duba kullanılmasının sebebi tahmin edebileceğiniz üzere oluşabilecek kazaların önüne geçmektir. İki duba aslında gerçek hayatta iki aracı temsil etmektedir. Yani iki araç arasına en kolay, en hızlı ve pratik şekilde park ettirmek amaçlanmaktadır.
Sürücülerin bir dizi hızlı aşamaları olan geri park için çok çekingen olduğunu biliyoruz fakat merak etmeyin çok daha basite indirgeyip bol bol pratik yapmanız için olanaklar hazır. Öncelikle dubaların ölçülerinden başlayalım. Genelde 2 duba olur ön ve arka şeklinde. Fakat bazı yerlerde önde 2 arkada da 2 olmak üzere 4 e çıkabilmektedir. Bunun hiçbir önemi yok tek önemli husus önlü arkalı iki dubanın arasına aracı nizami bir şekilde geri geri park etmektir.
Ön ve arka dubaların mesafesi sürücü kursunun size tahsis etmiş olduğu aracın 1.5 katı olarak belirlenmiştir. Bu mesafeyi hemen hemen birçok araçta inceleyin. Zira gerçek hayatta alacağınız araba sürücü kursundaki araçlardan farklı uzunluklara sahip olabilir. Dolayısı ile gerçekte yapacağınız parklar için gireceğiniz park alanının mesafesinin geri parkı kurtarabilmesi önemlidir. Örnek vermek gerekirse araç eğer 5 metre ise park edeceğiniz mesafenin en az 7.5 metre olması istenir. Buna göre ölçüm ve gözlem yapmanız sizin yararınızadır.
Kademe kademe listeleyecek olursak eğer;
- Öncelikle aracınızı park etmeden evvel aynalarınızı kontrol edin.
- Ayna kontrolünden sonra dörtlülerinizi yakın ve dikkatli şekilde vitesi R konumuna alın.
- Daha sonra aracı tam tur sağ çevirin ve geri geri gelin. Geri geri gelirken dikiz aynasından dubaları izleyin. İzlediğiniz dubalar tamamen kaybolduğunda ise durup bu sefer tam tur sola çevirin direksiyonu.
- Yavaş yavaş gelirken artık aracın içeriye girmiş olduğunu göreceksiniz bu aşamada ise yan aynalardan kaldırım ile teker arasındaki mesafeyi dikkatlice inceleyin. Unutmayın sınav esnasında kaldırıma çarpmak ve çizgiyi geçmek kesinlikle kalma sebebidir.
Unutmayın sınav esnasında da sizden iki hamle ile aracı park etmeniz istenecektir. Dolayısı ile iki hamle ile park etmeye iyice alışın. Gerçek hayatta daha rahat veya daha sıkı yerlere park etmeniz gerekebilir. Bu tarz durumlarda maalesef 2 hamle kurtarmayabilir. Bunun için ise eğer ehliyeti kazanırsanız kendiniz bolca pratik yapmalısınız. Artık çoğu yeni araçlarda geri görüş kameraları ve bunun yanında park sinyalleri bulunmaktadır. Fakat siz yokmuşcasına pratiklerinizi yapmalısınız.