Güncel ehliyet sınıflarına göre D1 sınıfında yer alan sürücü belgesi hangi kapsamları sağlamaktadır? Minibüs ehliyeti nedir ve nasıl alınır? Şartları ve sınırlanmaları nelerdir? Tüm bu sorulara makalemiz de cevap bulabilirsiniz.
Yazıda neler var?
D1 Sınıfı Ehliyet Nedir?
Günümüz araçlarında en fazla 17 yolcu koltuğu barındıran araçlara teknik olarak minibüs denmektedir. En az 18 yolcu koltuğu ve daha fazlasını barındıran araçlara ise otobüs adı verilmektedir. Dolayısı ile değişen ehliyet sistemi ile birlikte otobüs ve minibüs ehliyetlerinin arasında ki farklılıklar giderek açılmıştır. Sürücü adayları özellikle yeni sistemden sonra hangi ehliyetlere başvuru yapacakları konusunda bir takım sorun, kafa karışıklığı yaşamaktadır. Makalemiz de her türlü detaya yer vererek bu sorunu gidereceğimizi umuyoruz.
D1 sınıfı ehliyet ise en fazla 17 yolcu koltuğu barındıran bu araçlara yani minibüsleri kullanmanızı sağlayacak sürücü belgesidir. D1 sınıfı ehliyet ile sürücüler otobüs kullanamaz. Veya tır kullanamaz. D1 sınıfı ehliyet almanın da farklı yolları var. Ve sınırlamaları var maalesef.
D1 Ehliyet Almanın Şartları Nelerdir?
Bu grupta yer alan ehliyeti alabilmeniz için en az 21 yaşınız da olmanız gerekiyor. Eski sistemde 18 yaş olan sınırlama yükseltilerek 21 e getirildi. Üstelik sadece yaş şartı değil, minibüs kullanmak isteyen bir sürücü öncelikle B sınıfı ehliyet yani otomobil ehliyetine sahip olmak zorundadır. B ehliyetinin üzerine fark olarak ekleyeceği D1 sınıfı için ek ücret ödeyip ondan sonra minibüs kullanabilme yetkisine sahip olacak.
D1 Ehliyetin Kapsamları Nedir? Hangi Araçları Kullanır?
Güncel ehliyet sınıfları ile beraber D1 sınıfı ehliyete sahip bireyler aşağı da yer alan araçları kullanabilirler;
- Otomobil
- Minibüs
- Kamyonet
- Moped ( Motorlu Bisiklet )
- Traktör
- ATV
Bunun da en büyük sebebi zaten D1 ehliyeti almak isteyen bir sürücü adayının öncesinde B ehliyeti vardı. B ehliyetinin getirdiği kapsamlar doğrultusunda bunlara ek minibüs de eklenmiş oluyor. 2016 yılında yapılan bu köklü değişiklikler bazı soruları da beraberinde getiriyor. Örneğin 2016 yılından önce B ehliyeti alan sürücüler minibüs kullanabiliyordu, fakat yeni düzenleme ile beraber 2016 yılından sonra B ehliyeti alan sürücüler maalesef minibüs süremiyorlar. 2016 yılından sonra artık yeni eklenen bir ehliyet sınıfı olarak kayıtlara geçti D1 sınıfı sürücü belgesi.
Minibüs Ehliyeti Nasıl Alınır? D1 Ehliyeti Almak
Değişen ehliyet sınıflarından bahsettik, bunun avantajlarının olduğu kadar dezavantajları da var. Örnek vermek gerekirse minibüs sürmek isteyen bir sürücü adayı hiçbir şekilde ehliyete sahip değilse sürücü kursuna gidip direkt olarak minibüs ehliyeti almak istiyorum diyemez. Bunun en büyük sebebi ise hem yaş şartı ( en az 21 yaşında olması gerekiyor. ) hem de tecrübe şartı. Yani minibüs sürmek isteyen sürücüler öncelikle B ehliyete sahip olmaları gerekiyor.
Minibüs Ehliyeti ( D1 ) İçin Gerekli Evraklar ve Belgeler Nelerdir?
Bu ehliyet türüne başvuru yapacağınız sırada yanınız da bulunması gereken belgeler aşağıda listelenmiştir;
- Nüfus cüzdanı, pasaport veya yeni kimlik kartı
- Adli sicil belgesi ( sabıka kaydı )
- Sağlık raporu
- 2 Adet Biyometrik fotoğraf
- Öğrenci belgesi, mezuniyet diploması veya eğitim durumunuzu gösteren belge.
- Eski sürücü belgeniz
Yukarı da yer alan belgeler sizin sürücü kursuna başvururken toplamanız gereken belgelerdir. Bunlara ek olarak sürücü kursunda ki eğitiminizi başarılı bir şekilde geçerseniz nüfus işleri müdürlüğünden randevu alacaksınız. Ve randevuya da ek olarak sürücü sertifikanız ( sürücü dosyanız > Sürücü kursu tarafından verilir ) ehliyet harçlarınızı yatırdığınıza dair makbuz.
Minibüs Ehliyeti ( D1 ) Ücreti Nelerdir?
Yazımızın üst kısmında bahsettiğimiz gibi bu ehliyet grubu bir sınıf ekleme olduğundan ötürü bazı ücretleri öder, bazı ücretleri ise ödemezsiniz. Şöyle ki;
- Sürücü kursu ücreti 1850 TL
- Direksiyon Sınavı Ücreti 160 TL
- Ehliyet Harç Ücreti 2198 TL
Genel toplam 4208 TL civarında tutmaktadır. Bu listede yer alan tek değişken fiyat sürücü kursu fiyatıdır. Bu fiyat dalgalanması da her il ve ilçe de sabit fiyat politikasının olmamasından kaynaklıdır. D1 sınıfı ehliyetlerin geçerlilik süresi 10 yıldır. Yani 10.yılınız dolduktan sonra ehliyetinizi yenilemeniz gerekmektedir. Her yenileme tabii ki bu şekilde ücretlendirilmiyor. Daha detaylı bilgi için >> Ehliyet Yenileme İşlemleri << yazımıza göz atabilirsiniz.