Otomatik vites ehliyet şartları nelerdir? – Nasıl alınır? 2022

Ehliyet sisteminin 1 ocak 2016 tarihinde ki mevzuatlarında yer alan köklü değişiklik sayesinde artık sürücü adayları manuel vites yerine otomatik vites de tercih edebilecekler. Peki bu ne demek? Eski sisteme göre sürücü adayları sadece manuel vites ehliyet alabiliyorlardı, yani sadece B ehliyeti. Artık yeni sistem ile beraber B ehliyeti ( manuel ) ve B1 ehliyeti ( otomatik vites ) arasından istediğini alabilecekler.

Özellikle manuel araç konusunda zorluk yaşayan sürücü adaylarının çok sık tercih ettiği ve her geçen yıl sürücü kurslarının daha çok kontenjan açtığı otomatik vites ehliyet sınıfı grubu oldukça popülaritesini arttırıyor. Böylece otomatik vites ehliyet alan bir çok kişi var. Bu bağlamda sürücü adayları direksiyon eğitimlerinde veya direksiyon sınavında herhangi bir şekilde manuel araç kullanmadan B1 ehliyetine sahip olabilecekler. Peki otomatik vites ehliyetinin detayları nelerdir:

Manuel vites ehliyet ile otomatik vites ehliyet arasındaki farklar nelerdir?

Takdir edersiniz ki en büyük fark kullanmış olduğunuz araçların şanzıman tipidir, yani vites tipi. Fakat en belirgin özellik bu değil. Eğer sürücü adayı manuel ehliyet için yani klasik B ehliyeti için sürücü kursuna başvuru yapmış ve sınavlarını başarılı bir şekilde geçmişse manuel vites araçların yanı sıra otomatik vites araçlar da kullanabilme yetkisine sahiptirler.

Fakat sürücü adayı sürücü kursuna sadece B1 yani otomatik vites ehliyeti için başvuru yaptıysa o zaman sadece otomatik vites araç kullanabilirler. Yani otomatik vites ehliyeti olan bir sürücü manuel araç kullanamaz. Fakat B ehliyeti olan yani manuel ehliyeti olan bir sürücü otomatik vites bir araç kullanabilir.

Otomatik vites ehliyeti olduğu nasıl anlaşılır?

Sürücü adaylarının sahip oldukları ehliyet belgesi üzerinde sınıflarını belirten harfler bulunmaktadır. Dolayısı ile eğer kişi otomatik vites ehliyeti ile başvuru yaptıysa sürücü belgesinin üzerinde B değil B1 ehliyet yazacaktır. Ve mevzuatlara göre de B1 ehliyeti sadece otomatik vites araç kullanabilir anlamına gelmektedir.

B1 ehliyete sahip bir kişi manuel vites araç kullanması durumunda cezai işleme tabii tutulacaktır.

Otomatik vites ehliyet ne kadar sürede kaç ayda alınır?

Normal şartlar da bir sürücü adayı başvurusunu yaptığı sürücü sınıfı belgesi için ne kadar süre bekliyorsa B1 yani otomatik vites ehliyeti başvurusu yapan bir sürücü adayı da aynı sürede ehliyetine sahip olmaktadır. Dolayısı ile B1 ehliyeti yani otomatik vites ehliyet diye herhangi bir süre azalması veya artması söz konusu değildir. İlgili konu için >> Ehliyet Alma Süresi << konumuza göz atabilirsiniz.

Otomatik Vites Ehliyet Nasıl Alınır?

Sürücü adayı yine almak istediği ehliyet tipi için yani B1 sınıfı ( otomatik vites ehliyet ) için sürücü kursuna başvurusunu yapar. Gerekli evraklarını teslim ettikten sonra teorik eğitimini alır. Trafik, trafik adabı, ilkyardım ve motor gibi dersleri alır. Daha sonra teorik yani yazılı sınava girip başarılı olması beklenir. Teorik sınavdan başarılı olan bir sürücü adayı daha sonra direksiyon eğitimlerini almaya başlar.

Direksiyon eğitimini aldıktan sonra sürücü adayının direksiyon sınavına girerek başarılı olması beklenir. Eğer sürücü adayı direksiyon sınavını da başarılı bir şekilde geçerse harç ücretini yatırarak ehliyetini en yakın NVİ merkezlerinden alabilir. Bu konu ile ilgili de >> Ehliyet Nasıl Alınır? << konumuza göz atabilirsiniz.

Otomatik Vites Ehliyet Hangi Sınıfta Yer Alıyor?

Ehliyet sınıfları ve detayları ile alakalı sitemiz de detaylı bir yazı mevcut. Yine de kısaca bahsetmek gerekirsek; B sınıfı ehliyetler manuel ehliyet grubuna, B1 sınıfı ehliyetler ise otomatik vites ehliyet grubuna girmektedir. Dolayısı ile otomatik vites ehliyet almak isteyen bir sürücü adayının alması gereken ehliyet sınıfı B1 dir. Bu konuyu daha detaylı incelemek için >> Ehliyet Sınıfları ve Şartları << konumuza mutlaka bakın.

Otomatik Vites Ehliyet Kaç Para Ücreti Ne Kadar?

Normal bir B sınıfı ehliyet için masraflar ne ise aslında otomatik vites ehliyet içinde masraflar hemen hemen aynıdır. Zira değişen tek şey sınıf farklılığı. Örneklemek gerekirse;

  • Sürücü kursu fiyatı 2900 – 3100 TL arası.
  • Yazılı sınav ( teorik sınav ) ücreti 120 TL
  • Direksiyon sınavı ücreti 160 TL
  • Harç ve kart ücreti 1451 TL

Yani genel toplam da B1 sınıfı ( otomatik vites ehliyet ) için gerekli fiyat listesi 4631 TL – 4831 TL arasında değişmektedir. Değişiklik olmasının da sebebi her il ve ilçe için farklı fiyat politikaları uygulanmasıdır.

Otomatik Vites Ehliyeti Manuel Vites Ehliyete Geçirme?

B1 sınıfı ehliyete sahip sürücülerin bizlere yönelttiği sorular arasında en çok sorulan soru budur. Otomatik vites ehliyeti olan bir sürücü ehliyetini manuel ehliyete yani B sınıfı ehliyete geçirebilir mi? Masrafları ne olur vs.

Öncelikle otomatik vites ehliyete sahip bir sürücü normal manuel vites ehliyete başvuru yaptığında tekrar teorik sınava yani yazılı sınava girmez. Çünkü zaten bu sınavı başarılı bir şekilde otomatik vites ehliyeti alırken vermiştir. Aynı zaman da direksiyon eğitimlerini de yine normal manuel vites ehliyet direksiyon eğitim süresinin yarısı kadar ( 7 saat ) alır. Böylece otomatik vitesten manuel vitese geçiş yapmak isteyen sürücü adaylarının ödemesi gereken tutar ise şu şekilde hesaplanmıştır;

  • Sürücü kursu ücreti 2900 TL – 3100 TL
  • Direksiyon Sınav Ücreti 160 TL
  • Harç ve kart ücreti 1451 TL

Gördüğünüz üzere sürücü kursuna daha az para ödüyorsunuz aynı zaman da teorik sınav ücreti de ödemiyorsunuz bu bağlamda ortaya çıkan toplam tutar yaklaşık olarak 4511TL – 4751 TL arası değişmektedir. Unutmayın bunlar tahmini fiyat rakamları tam kesinlik göstermese de bir çoğunun ortalaması olduğu için doğruluk payı çok yüksek.

Otomatik Vites Ehliyetim Var Manuel Vites Kullandım Ceza Alır Mıyım?

Normal şartlar da B1 ehliyet sahipseniz ve kullanmış olduğunuz araç B sınıfına mahsus yani manuel vites bir araç ise evet ceza yersiniz. İndirimsiz hali 1823 TL olan cezayı eğer araç sizin değilse hem de araç sahibi de yemiş olur. Dolayısı ile ehliyetiniz de ne yazıyorsa o şartları sağlayan araç kullandığınızdan mutlaka emin olun.

Otomatik Vites Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

Otomatik vites ehliyeti yada manuel vites ehliyeti fark etmeksizin B sınıfı grubunda yer alan ehliyetler için yaş sınırlaması 18 dir. 18 yaşını dolduran her birey B sınıfına mensup B ve B1 ehliyetlerden istediğini alabilir, başvuru da yapabilir. >> Ehliyet alma yaşı hesaplama <<

B1 Sınıfı Otomatik Ehliyetim Ne Kadar Süre İle Geçerlidir?

Ehliyetler her sınıfa göre farklı geçerlilik yıllarına sahiptirler. B sınıfı ehliyetini incelediğimiz için B sınıfına ait ehliyet gruplarının geçerlilik süreleri 10 yıldır. Yani 2019 da B sınıfının herhangi bir grubundan ehliyet alan sürücü adayı ehliyetini 2029 yılına kadar kullanabilmektedir.