Stajyer ehliyet Nedir? Bilinen yanlışlar nelerdir? Tüm detayları ile

2016 yılında ülkemiz de sürücü belgesi anlamında radikal değişiklikler yapıldı. En büyük sebeplerden birisi ise gelişmiş ülkelerde ki ehliyet sistemine göre biraz geri kalmış olmasaydı. Yeni gelen mevzuatlarla birlikte artık “ Stajyer Ehliyet “ kavramı da hayatımıza girmiş bulunmakta. Peki gerçekten stajyer ehliyet nedir?

Sosyal medyada ya da günlük yaşantımızda duyduğumuz şeylerden mi oluşuyor, yoksa hepsi hurafe mi? Yürürlüğe girdi mi? Stajyer Ehliyet alkol sınırı var mı? Stajyer ehliyet uzun yola çıkabilir mi? Tüm bu sorulara yazımız da cevap bulabileceksiniz.

Stajyer ehliyet ( Aday Sürücü ) nedir? Ne değildir?

Stajyer ehliyet artık yeni sürücü belgesi alan her bireye deniliyor. Kişi almış olduğu sürücü belgesi ile 2 yıl boyunca stajyer yani aday sürücü konumunda bulunacak. Bu 2 yıl içerisinde herhangi sebepten ceza puanı yiyip 75 ceza puanını doldurursa ehliyetine el konulacak. Stajyer ehliyetin işleyişi temel de budur. Hatta el konulan ehliyet sahibinin, psikolojik rahatsızlığı da görülürse psikoteknik belgesi ( gerekli eğitimleri aldıktan sonra veriliyor ) alması gerekiyor ki tekrar ehliyetine kavuşabilsin.

Stajyer ehliyetin süresi var mı?

Yeni ehliyet alan her sürücü adayı stajyer ehliyet konumundadır. Tabii ki sonsuza kadar değil, yeni ehliyet alan sürücü adayları takip eden 2 yıl içerisinde aday sürücü statüsünde yer almaktadır.

Stajyer ehliyet ( Aday Sürücü ) ceza puanı nedir? Hangi suç kaç puan?

Güncel durumda yapılan hatalar ve puanları aşağıda listelenmiştir:

  • Yaya geçiş üstünlüğü olan mevkilerde yayalara geçiş izni tanımamak > 20 Ceza Puanı
  • Aracınızın muayenesi geçtiyse ve bu şekilde araç kullanıyorsanız > 10 Ceza Puanı
  • Kırmızı ışıkta geçmek > 20 Ceza Puanı
  • Trafik esnasında aracınızın içerisinde cep telefon ile konuşmak ve kullanmak > 10 Ceza Puanı
  • Emniyet kemerinizi yolculuk ve trafik esnasında takmamak > 15 Ceza Puanı
  • Şerit takip, izleme kurallarını gözardı etmek ve uymamak > 20 Ceza Puanı
  • Gerekli mevkilerde yer alan park kurallarına uymamak > 20 Ceza Puanı
  • Hız sınırı olan yollarda hız sınırı yapmak > 10 Ceza Puanı
  • Araç takip mesafesi sınırına uymamak > 20 Ceza Puanı
  • Seyir halinde fazla hız yapmak, sol şeritte sürekli sürmek, hatalı sollama, sol şerit ihlali > 20 Ceza Puanı
  • Sürücü belgenizde yazan ehliyet sınıfında olmayan bir araç kullanmak > 20 Ceza Puanı
  • Şerit değiştirirken var olan trafik kurallarına uymamak yine > 20 ceza puanı
  • Aracınızın sis lambalarını ihtiyaç olmadığı halde yakmak 15 ceza puanı
  • Yeni almış olduğunuz aracın belgelerini halletmeden trafiğe çıkmak > 15 ceza puanı
  • Sürücü belgeniz seyir halinde yanınızda bulunmuyorsa > 5 ceza puanı

Yukarıda listelenmiş olan ceza puanları listesinde ki hataları yapmanız durumunda 75 puana ulaşırsanız stajyer ehliyet süresinde olursanız maalesef ehliyetinize el konulacaktır.

Ceza puanı dışında yapılan hatalarda ehliyete el konulma durumu

Aşağıda yer alan listelenmiş hatalar ise ister stajyer ( aday ) sürücü olun, ister normal ehliyet sahibi bir birey yine de ehliyetinize el konulması yeterli sebeplerdir.

  • Üst üste 3 defa kırmızı ışıkta geçerek trafik ışıkları ihlali
  • Okul yolu olan mevkilerde çocuklara geçiş izni tanınmaması
  • Trafik ve uzun yolda emniyet kemerinizin 3 kere takılmaması
  • Aynı şekilde hız limiti olan bölgelerde 3 kere hız limitine yakalanılması
  • Kavşaklar, dönel yollar ve yaya geçiş izninin olduğu bölgelerde 3 kere izin tanınmaması
  • Seyir halinde iken emniyet kemerinizi 3 kere takmamanız
  • Kesinlikle ve kesinlikle 0.20 promil ve üstü alkollü yakalanmanız durumunda ehliyetinize el konulacaktır.
  • Trafik kazalarında asli durumda kusurlu bulunur ve ölümle sonuçlanırsa yine ehliyetinize el konulur.

Yukarıda listelenmiş maddeleri kesinlikle yapmamanız gerekiyor. Aksi takdir de ister stajyer ehliyet sahibi olun, ister normal ehliyet sahibi her türlü sürücü belgenize el konulacak ve tekrar ehliyet almak durumunda kalacaksınız.

Stajyer Ehliyet ile ilgili doğru bilinen yanlışlar;

Aday Sürücü ( Stajyer Ehliyet Sahibi ) Uzun Yola Çıkabilir Mi? ( Şehir Dışı )

Öncelikle şu karıştırılmamalı; birey ister stajyer ehliyet sahibi isterse 5 yıllık ehliyet sahibi olsun hiç farketmez tamamen aynı haklara sahiptir. Aynı mevzuatlara tabiidir. Aynı şeylerden ceza yerler. Sadece ve sadece tek belirgin fark stajyer ehliyette ceza puanı 75 iken normal ehliyette 100 puandır. Dolayısı ile evet stajyer ehliyet sahibi birisi şehir dışında tek başına seyahat edebilir.

Yanında Mutlaka Ehliyet Sahibi Olan Biri Olmalı?

Tamamı ile yalan bir haber. Sürücü adayları zaten sürücü belgelerini almadan evvel belli yazılı ve uygulamalı eğitimlere giriyorlar. Bunların üstüne sınava girip başarılı olduktan sonra sürücü belgesini alabiliyorlar. Dolayısı ile stajyer ehliyet sahibi birinin yanında ehliyet sahibi başka birinin olmasına gerek yoktur.

Değişen yeni tip ehliyetler nasıl işliyor?

2016 tarihinde değişen yasalar ile gelen günümüz ehliyet tipleri tamamen dünya ile benzerlik sağlasın diye yapıldı. Özellikle Avrupa tipi bir ehliyet hayatımıza girdi. Böylelikle yapılan en radikal değişiklikler; stajyer ehliyet, ehliyet sınıfları, ceza puanları vs. oldu. Ehliyet sınıfları sayısı 16 adete çıkarıldı. Ehliyet sınıfları ile ilgili daha fazla bilgi için >> Ehliyet Sınıfları ve Güncel Durumları << sayfamızı inceleyebilirsiniz.

Sosyal medya ve günümüzde aday sürücü ( stajyer ) ehliyetli birisinin ehliyetinin normal ehliyete göre boyutu ve tipi farklı olacak deniyordu bu da yalan haber. Tamamen birebir aynı tasarıma sahip ehliyetler aday sürücü olsun olmasın herkese aynı tip verilmektedir. Üzerinde de herhangi bir şekilde bilgilendirici ( örn: stajyer ehliyettir. ) tarzda yazı veya ibare, sembol bulunmamaktadır.

Stajyer Ehliyetimin Süresi Ne Zaman Bitecek? Ben Ne Yapmalıyım?

Yukarıda stajyer ehliyet olsun olmasın tüm ehliyetlerinin tasarımsal olarak hiçbir farkı yoktur demiştik. Dolayısı ile üzerinde stajyer ehliyet yazmayan bir sürücü belgesinin ne zaman stajyer ehliyet konumundan çıkacağını bilemezsiniz. 2 yıl geçtikten sonra zaten kendisi otomatik kaldırılıyor Milli Eğitim Bakanlığı sistemleri tarafından. Sizin ekstra bir şey yapmanıza gerek yoktur.

Daha Önce Ehliyetim Vardı, Yeni Ehliyet Çıkarttım – Sınıf Eklettim Stajyer Sürücü Müyüm?

Bahsettiğimiz tüm bu olaylar 1 Ocak 2016 tarihinde değiştirilen mevzuatlar gereği yine 1 Ocak 2016 dan sonra ilk defa ehliyet almış kişiler için geçerlidir. Siz bu tarihten önce herhangi bir ehliyete sahipseniz stajyer sürücü olmayacaksınız.

Yeni Ehliyet Sistemi İle Yapılan Bazı Değişiklikler :

  • Sınav soruları 50 adettir. Artık motor, ilkyardım, trafik ve buna ek trafik adabı adı altında sorularda sorulmaktadır. Trafik adabı soru sayısı 6 adettir.
  • Sürücü kursları için taban fiyat politikası uygulanmaya başlandı. Bundan sonra büyük il ve ilçeler olsun olmasın farketmeksizin her türlü sürücü kursunda taban fiyat politikası olacaktır.
  • Eski sisteme göre direksiyon sınavında sürücü adayları araçlarını bir defa stop ettirdiklerinde dahi sınavı başarısız sayılıyordu. Fakat artık bu stop olma durumu 2 ye çıkarıldı. Yani aday ilk stopunda devam ediyor, 2 stopu olduğu vakit sınavdan başarısız sayılıyor.
  • Yeni değişen ehliyet sistemi ile artık Avrupa ve Amerika gibi büyük ülke – bölgelerde ehliyetlerimiz geçerli sayılacak. Yaşanan tüm sorunların önüne geçilmiş olacak.
  • Eski sistem de sürücü adayları minibüs ehliyeti almak için direkt başvuru yapabiliyorlardı. Artık bu sistem ile sürücü adayı minimum 21 yaşında olmalı ve üstelik B sınıf ehliyete sahip olmalıdır. Ayrıca bknz >> Ehliyet Sınıf ve Tecrübe Şartları <<
  • Direksiyon sınavında eskiden soru sorulmadan direkt sınava başlanırdı fakat artık yeni sistem ile beraber adaylara araç kullandırtmadan önce araç ile alakalı önemli sorular soruluyor. >> Direksiyon Sınavında Sorulan Sorular <<
  • Mezuniyet şartları ise değiştirilmemiştir. Hala ilkokul mezunu ve üzeri mezun olan herkes ehliyet sahibi olabilmektedir.