Özellikle kalabalıklaşan metropoller başta olmak üzere bir çok vatandaş nispeten kalabalık ve trafik yoğunluğunun fazla olduğu yerlerde yaşıyor. Dolayısı ile trafik kazaları her sene daha da artarak devam etmektedir. Trafik kazası yaşadığınız andan sonra neler yapmanız gerekiyor bu yazımızda bunlara değineceğiz. Belki kişiler zarar görmemiştir fakat zarar gören araçlarınız için en azından prosedürleri doğru bir biçimde uygulamak önemli.
Yazıda neler var?
- 1 Trafik kazasından hemen sonra yapılması gerekenler nelerdir?
- 2 Sigortadan hasarın karşılanması nasıl gerçekleşir? Kim öder?
- 3 Kaza sonrası aracınızın tamir ettirilmesi nasıl gerçekleşiyor?
- 4 Yaralanmalı ya da ölümlü trafik kazası sonrası yapılacak işlemler
- 5 Görgü tanığı olan tespit tutanağı nedir, nasıl doldurulmalıdır?
Trafik kazasından hemen sonra yapılması gerekenler nelerdir?
Sigortaların olaya tam anlamı ile hakim olabilmesi açısından ilgili kaza tespit tutanaklarının doğru ve eksiksiz bir biçimde doldurulmuş olması gerekiyor. Kısaca kaza tespit tutanağı sizin olay ile ilgili gerçekleşmiş tüm detayları sigorta şirketine belgelediğinizi gösteriyor. Eksiklikler veya hatalar olması durumunda bir çok sorun yaşanabilir yeteri kadar masrafların karşılanması sağlanamayabilir. Peki kaç çeşit kaza tespit tutanağı vardır? Nasıl tutulmalı? Başka neler yapmalıyız?
- Öncelikle kaza anının şokunu atlattıktan sonra soğukkanlı olmaya çalışmak gerekiyor.
- Olayın farkına vardıktan sonra hemen kendinizin önce olmak üzere karşı aracın yada araçların içerisinde bulunan sürücülerin de sağlık durumunu kontrol edin. Eğer bir sorun varsa hemen 112 yi arayın.
- Herkesin durumu iyiyse araçların yerlerini hareket ettirtmeyin. Hemen cep telefonu veya benzeri araç ile durumu fotoğraflayın hatta yapabiliyorsanız videoya çekin.
- Kazaya karışmış sürücü ile beraber kaza tespit tutanağı tutun.
- Ardından aracınızı emniyetli bir yere çekip trafiğin akışını engellememeye çalışın. Araç çekilemez halde ise çekici çağırın.
- Son olarak trafik polisi varsa çağırın yoksa polisi arayın.
Eğer kaza tespit tutanağı o anda tutulmaz ise sigortadan aracınızın hasarının karşılanması oldukça zorlaşır. Mutlaka tutun. Eğer kağıt olarak bulunmuyorsa android veya ios cihazlarınıza mobil kaza tutanağı adlı uygulamaları indirerek yardım alabilirsiniz.
Ayrıca bkz: Kaza tespit tutanağı nasıl tutulur? Mobil kaza tespit tutanağı
Sigortadan hasarın karşılanması nasıl gerçekleşir? Kim öder?
Eğer kusur sizde ise sizin sigortanız aracınız için size yardımcı olmaz. Bu durumda size tek yardımı olacak şey kaskodur. Kasko ile ilgili daha detaylı bilgi için >> Araç kaskosu nedir? Nasıl yapılır? << yazımıza bakabilirsiniz. Eğer kusur karşı tarafta ise karşı tarafın sigortası sizin aracınızın masraflarını üstlenecektir. Zorunlu trafik sigortası yaptırmak adından da anlaşılacağı üzere zorunludur fakat kasko zorunlu değildir. Bu sürücünün kendi inisiyatifine bırakılmıştır.
Kaza sonrası aracınızın tamir ettirilmesi nasıl gerçekleşiyor?
Eğer trafik kazasında kusurlu karşı taraf ise tüm bunları belgeleyecek dokümanlar ile ( kaza tespit tutanağı, hastane raporları vb. ) karşı tarafın sigorta memurlarına bunları iletmelisiniz. Siz o esnada aracınızı karşı tarafın sigortasının anlaşmalı olduğu sanayi, tamirci vb. yerlerine götürüp aracınızı bırakmalısınız. Onlar kalanı ile ilgilenip aracınızın tamiri için her şeyi yapacaklardır.
Yaralanmalı ya da ölümlü trafik kazası sonrası yapılacak işlemler
Eğer trafik kazasında yaralanma veya ölümlü bir olay yaşandıysa asla olay yerinden ayrılmayın. İlk işiniz hem polisi hem de ambulansı aramak olmalı. Ambulans 112, polise ise 155 numaralarından ulaşabilirsiniz. Unutmayın yaralanmalı ya da ölümlü bir olay mahallini terk etmek suçtur. İlgili konuya >> Trafik kazası sonrası yapılmaması gerekenler nelerdir? << yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Yaralanmalı ya da ölümlü trafik kazalarında kaza tespit tutanağı tutmanızın hiçbir önemi yoktur, zira gelecek olan polis memurları zaten kaza tespit tutanağı tutacaklardır. Sizin sadece olay yerinde olan herkesin güvenliğini sağlamanız ve ilgili ekiplere haber vermeniz beklenir.
Görgü tanığı olan tespit tutanağı nedir, nasıl doldurulmalıdır?
Eğer olayda uzlaşma sağlanamıyorsa ve görgü tanığı var ise görgü tanığı tespit tutanağı da doldurulabilir. İlgili belge Cumhuriyet başsavcılığına dilekçe olarak verilmektedir ve olay anında doldurulmalı aynı zamanda olay gününü tarihi ve saati yazmalıdır. Eğer trafik kazası ölümlü veya yaralanmalı bir şekilde oldu ise yine görgü tanığı tespit tutanağı tutulmalıdır.
Olay anına gelen polisler, savcı vb. memurlar aracılığı ile doldurulan görgü tanığı tespit tutanağında mutlaka kazaya karışan sürücüler tarafından onay alınmalıdır. Aynı zamanda dilekçede mutlaka kaza anı ile ilgili doğru bilgiler yer almalıdır. Kaza anı, tarihi, saati, yol yeri vs. aksi halde dilekçe geçersiz sayılabilir.