Yaya geçitleri tüm dünyada kullanılan insanların trafikte güvenli bir biçimde dolaşımına yarayan geçitlerdir. Ülkemizde de bulunan yaya geçitlerinde kurallar nelerdir? Nelere dikkat etmemiz gerekiyor? Kurallara uyulmazsa cezai yaptırımları nelerdir? Tüm detaylar yazımızda.
Yazıda neler var?
Yaya geçidi nedir?
Yaya geçidi, caddeler üzerinde bulunan trafikli yollarda yayaların karşıdan karşıya güvenli bir biçimde geçmesine yarayan geçitlerdir. Uygulamaya konulduğundan beri sıklıkla karıştırılan kuralları bulunan yaya geçitleri sürücülerin mutlaka detaylarına hakim olması gereken bir husustur.
Aynı zamanda yaya geçitleri sinyalizasyonlu ve sinyalizasyonsuz olarak iki biçimde belirlenmiştir. Sinyalizasyonlu yaya geçitleri cadde üzerinde belirlenen ışıklarla gösterilmektedir. İlgili ışıklar sayesinde yol önceliği ışığın durumuna göre yayada veya araçta olabilmektedir.
Sinyalizasyonsuz yaya geçitlerinde ise durumlar ne olursa olsun geçiş üstünlüğü her zaman yayalara aittir. Dolayısı ile trafikte veya boş bir caddede dahi olsanız mutlaka sinyalizasyonunun olmadığı durumlarda yavaşlamalı ve varsa yayalara öncelik tanımalısınız.
Yaya geçitleri nerelerde bulunur?
Ülkemizde ve çoğu ülkede yaya geçitleri genellikle toplulukların sıklıkla bulunduğu noktalarda bulunur. Bunlar hastaneler, okullar, istasyonlar gibi kamu bölgeleri veya fazlaca kalabalık caddelerin kesişim noktalarında bulunur. Bu noktalara gelmeden önce genellikle araçların yavaşlaması için kasisler kullanılır. Araç sürücülerinin de bu kasislere riayet edilmesi beklenir.
Kamu kuruluşlarının yanı sıra sıklıkla kullanılan yol ayrımlarında, kavşaklarda ve buna benzer noktalarda da yaya geçitleri bulunabilmektedir. Dolayısı ile araç ile seyir halindeyken mutlaka hızınızı düşürdüğünüzden emin olun. Araç içerisinde güvenliğinizin yayalara göre çok daha yüksek olduğunun farkında olup ona göre yaya geçitlerine gelmeden evvel fren yapabilecek mesafede olduğunuzdan emin olunuz.
Alt ve üst yaya geçitleri nelerdir?
Üst yaya geçitleri trafiğin çok yoğun olduğu noktalarda e5 üzerlerinde ve buna benzer konumlarda bulunan yaya geçitleridir. Üst yaya geçitleri genellikle hem engelli vatandaşların hem de her vatandaşın rahatlıkla kullanabileceği normal asansör ve yürüyen merdiven tarzında yapılmaktadır.
Alt yaya geçitleri ise yukarıda da bahsettiğimiz gibi sinyalizasyonlu ve sinyalizasyonsuz şekilde belirlenmiştir. Işıklı yaya geçitlerinde de ışıklara riayet etmek hem yayanın hem de araç sürücüsünün birincil önceliklerindendir.
Hemzemin yaya geçidi ne demek?
Ülkemizde ulaşım aracı olarak trenlerde fazlaca kullanılmaktadır. Dolayısı ile karayolu ve demir yollarının kesiştiği yerlerde bulunan yaya geçitlerine hemzemin yaya geçidi denmektedir. Hemzemin yaya geçitleri genellikle sinyalizasyonlu şekilde tasarlanıp araç ve yayalar için önem teşkil etmektedir.
Işıksız yani sinyalizasyonsuz hemzemin yaya geçitleri de bulunmaktadır. Bu durumlarda ise hem araç sürücüsü hem de yayalar mutlaka iyice bakıp güvenli anı bulduklarında karşıdan karşıya geçmelidir. Son yıllarda sinyalizasyonsuz hemzemin yaya geçitleri oldukça azalsa da hala varlığından söz etmek mümkün.
Yaya geçidi cezası ne kadar? 2022
Ülkemizde bildiğiniz gibi trafik cezaları oldukça katıdır. Bu yüzden tüm sürücülerin trafik kurallarına kesin suretle uymaları beklenir. Yaya geçitlerinde yaya yol vermeme cezası da 2022 yılında 886 TL olarak belirlenmiştir.
Dolayısı ile ilgili yaya geçitlerinde mutlaka yayaya öncelik tanıyıp duraksamalı ve hızınızı düşürmelisiniz. Trafik cezası ne kadar caydırıcı olsa da bunu trafik güvenliği olarak yapmanız zaten beklenir. Özellikle okul bölgelerinde bulunan yaya geçitlerine ekstra bir dikkat etmenizde fayda var.
Ayrıca bkz: