2016 yılında yapılan ehliyet değişiklikleri ile beraber artık yeni sürücü belgeleri de çipli olmaya başladı. Bildiğiniz üzere eski nüfus cüzdanları da yerini yeni kimlik kartlarına bıraktı. Peki kamuda, özel dairelerde veya herhangi bir yerde yeni ehliyet kimlik yerine kullanılabilir mi?
Yazıda neler var?
Yeni ehliyet nedir?
Bildiğiniz üzere eski tip ehliyetler artık verilmiyor. Eski tip ehliyetlerinde yeni tip ehliyete çevrilmesi gerekiyor. Yeni ehliyetler ise artık çipli olarak üretiliyor. Bu ehliyetlerin içerisinde yer alan çiplerde ehliyet üstünde yer almayan bir takım bilgiler de yer alıyor.
Yeni tip ehliyetlerin uluslararası ülkelerde geçerliliği de bulunmaktadır. Dolayısı ile yeni tip ehliyetiniz ile yurtdışında 6 ay araç kullanabilirsiniz. Peki eski tip ehliyetlerin yeni tip ehliyetlere dönüşmesi için en son tarih ne zaman?
> Ehliyet yenileme süresi ve en son yenileme tarihi
Yeni ehliyet kimlik yerine kullanılabilir mi?
Her ne kadar ehliyetlerin yenilendiğinden ve içerisine çip takıldığından bahsetmiş olsak da aynı şey yeni kimlik kartları için de geçerlidir. Dolayısı ile yeni kimlik kartlarının üzerinde yer almayan bir takım bilgiler, kartın içerisinde bulunan çip içine işlenmiştir.
Bu bağlamda yeni ehliyetler yeni kimlik kartları yerine kullanılamaz. Bazı kurumlarda o an elinizde ehliyet var ise kabul edilebilir ama resmi bir yazı veya karar ile beraber mevzuatta ehliyetler kimlik yerine kullanılabilir diye bir ibare bulunmamaktadır.
Çipli yani yeni ehliyet ile oy kullanabilir miyim?
Yeni nesil ehliyetler ile oy kullanamazsınız. Her ne kadar oy kullanma esnasında bir makine tarafından kontroller yapılmıyor olsa da mevzuatlarda oy kullanmaya giden vatandaşın yanında seçmen kağıdı ve nüfus cüzdanı yani kimlik kartı olması gerekiyor. Bunun yanı sıra eğer yok ise pasaport da kullanılabilir.
Ama ehliyetler oy kullanmaya giden bir vatandaşın işine yaramayacaktır. İlgili görevli arkadaşlar belki ehliyetinizi o an kabul edebilir fakat buna göre plan yapmayınız. Konu ile ilgili resmi bir yazı veya kanun bulunmamaktadır.
Ülkemizde Milli Eğitim Bakanlığı veya Öğrenci Seçme Yerleştirme Merkezi’nin düzenlemiş olduğu hiçbir sınava ehliyet ile giremezsiniz. Bu sınavlar genellikle TYT, AYT, KPSS, YDS, ALES gibi sınavlardır ve bu sınavların girişinde adaydan sınav giriş belgesi ve kimlik kartı istenir.
İlgili sınavlara kimlik kartı yerine pasaportla gidebilirsiniz fakat ehliyet ile gidemezsiniz. Hayatınızı değiştirebilecek nitelikte olan bu sınavlara mutlaka sadece geçerliliği olan belgeler ile gitmeye özen gösterin. Ehliyet ile sınava alınmazsınız.
Ehliyet bankalarda geçerli olur mu?
Günümüzde özel veya devlet bir çok banka bulunmaktadır. Bu bankalar gişe işlemlerinde, şube işlemlerinde vatandaşların bir takım kimlik bilgilerine ihtiyaç duymaktadır. Bu anlarda çoğunlukla ehliyet yeterli görevi görüyor.
Bazı durumlarda ise ehliyet yetersiz kalıp ek olarak kimlik kartına bakmak istenebilir. Dolayısı ile bankacılık işlemlerinde sadece ehliyet geçerli demek yanlış olacaktır. Her türlü kesin sonuç için mutlaka kimlik kartınızın yanınızda olması gerekiyor.
Ehliyet ile uçak bileti alınır mı?
Birçok havayolu şirketi bilet keserken sizin bilgilerinize ihtiyaç duymaktadır. İhtiyaç duyulan bilgiler ehliyet üzerinde yer alıyorsa o an ehliyet işinizi görecektir. Fakat bazı istisnai durumlarda kimlik kartlarına da ihtiyaç olabilir. Bu bağlamda mutlaka kimlik kartınızı yanınıza alın.
Bazı hava yolu şirketleri kimlik yerine çoğunlukla ehliyet ile tüm biletleme işlemlerini yapabiliyorlar fakat bunun resmi bir garantisi olmamakla birlikte tüm yükümlülük yolcu tarafındadır. Bahsedilen bu prosedür sadece hava yolu şirketlerinin değil ayrıca hastahane, postahane, noter gibi devlet veya özel kurumlarda da aynen geçerlidir.
Ayrıca bkz: