Yeni nesil ehliyet randevu alma işlemleri | Nasıl alınır detayları ile!

Ehliyet randevusu nereden alınır?

Bildiğiniz üzere yeni ehliyet sistemi ile beraber randevu sistemi de değişti. Eski tip ehliyetler için eskiden Emniyet Genel Müdürlüğü ( EGM ) üzerinden başvurusunu yapıp daha sonra il veya ilçe Emniyet Müdürlüğü’ne giderek randevumuzu halledebiliyorduk.

Yeni sistem ile beraber EGM üzerinden yapılan başvurular NVİ yani Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden alınmaktadır. Peki nasıl yapılıyor, ehliyet randevusu daha sonra iptal edilebiliyor mu, alınan randevunun saatleri değiştirilebiliyor mu? Tüm soruların cevabı rehber niteliğinde yazımız da yer almaktadır.

Ehliyet randevu NVİ üzerinden nasıl alınır?

Aşağıda yer alan link üzerinden sisteme gidiyorsunuz daha sonra gelen ekran üzerinden “ Sürücü Belgesi Randevu Al “ seçeneğine tıklıyorsunuz. Bilgilendirici ekran geldikten sonra “ Kabul Ediyorum “ butonuna basınız. İlgili formda yer alan bilgileri eksiksiz ve doğru bir biçimde doldurduktan sonra tekrar sizden doğrum tarihinizi doğrulamanızı ve bir güvenlik sorusu belirlemenizi isteyecektir. Güvenlik sorusu sadece sizin bileceğiniz bir soru cevap olmalı örn: Annenizin kızlık soyadı, göbek adınız vs.

Bunları yaptıktan sonra ilgili il ve ilçeyi seçerek size uygun bir tarihi belirlemelisiniz. Aynı zaman da saat tercihinizi de yapmış olmanız gerekiyor. En son aşamada sizden cep telefonu ve mail adresi isteyecektir. Bu kısmı doğru yapmanız gerekmektedir. Zira onay kodu ve maili belirtilen adres ve numaraya gönderilecektir.

>> NVİ Başvuru Formu ( TIKLAYIN )

Alınan ehliyet randevusu nasıl iptal edilir?

Sınavlardan başarılı oldunuz ve artık geriye randevu alma işlemi kaldı fakat belirttiğiniz tarih ve saatte müsait olamadınız diyelim, peki nasıl iptal edeceksiniz. Öncelikle yine aşağıda vereceğimiz NVİ sistemine giriş yaparak sürücü belgesi kısmına girmeniz gerekiyor. Açılan “ Randevu Durumu “ seçeneği altında giriş bilgilerinizi ve güvenlik sorunuzu yazarak sistemi görebileceksiniz. Buradan randevunuzu iptal edebilirsiniz.

>> NVİ Randevu İptali ( TIKLAYIN )

Ehliyet randevu durumu sorgulama

Almış olduğunuz sürücü belgesi randevusuna ait tüm bilgileri daha sonra tekrar sorgulayabilirsiniz. Zaman zaman çok ileri tarihe randevu alan sürücü adayları günü ve tarihi unutabiliyorlar. Aşağıda vermiş olduğumuz link üzerinden açılan formda yine sizden TC kimlik no, ad soyad gibi bilgiler isteyecektir. Doğruladıktan sonra ehliyet randevu durumunuzu sorgulayabilirsiniz.

Telefon numarası ile ehliyet randevu başvurusu

Bulunduğunuz konumda internet erişiminiz yok ise şayet, ALO 199 NVİ vatandaş destek hattını arayarak randevu talebinizi oluşturabilirsiniz. Sizleri yönlendiren bir vatandaş temsilcisi bulunmaktadır.

ALO 199 dışında NVİ’ in farklı bir numarası bulunmamaktadır.

Ehliyet randevusu için gerekli belge ve evraklar nelerdir?

Sürücü belgesi randevusu alındıktan sonra NVİ’e giderken yanınızda belgelerinizi de eksiksiz bir biçimde götürmeniz gerekmektedir. Fakat unutmayın hangi türde başvuru yaptığınız çok önemlidir. Belgeler değişiklik gösterebilir. Aşağıda başlıklandırdığımız türlerde gerekli evrak ve belgeler yer almaktadır. İlgili başlıklar ;

  • İlk Defa Ehliyet Alacaklar İçin Gerekli Belgeler
  • Ehliyetini Yenilemek veya Değiştirmek İçin İstenen Belgeler
  • Kayıp Dolayısı ile Yenilemek İsteyenler İçin İstenen Belgeler
  • Ehliyetinize Yeni Sınıf Ekletmek ( Fark İşlemi ) İçin İstenen Belgeler

İlk defa ehliyet alacak sürücü adayları için randevuda istenen belge ve evraklar

Daha önce bir sürücü belgesine sahip olmayan, ilk defa başvuru yapan adayların getirmesi gereken belge ve evraklar aşağıda listelenmiştir.

  • Nüfus Cüzdanı ( Kimlik Kartı ) veya Pasaport
  • Sürücü Belgesi Dosyanız ( Sürücü Kursu Tarafından Size Veriliyor)
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • 1 Adet Biyometrik Fotoğraf
  • Kan grubu kartı veya belirten belge.
  • Motorlu Taşıt Sürücü Sertifikası ( Sürücü Belgesi Dosyanızda Yer Alıyor)
  • Harç ücretinin yatırıldığını gösteren makbuz.

>> Ehliyet Sağlık Raporu İle İlgili Bilgiler.

Ehliyetini yenilemek veya değiştirmek isteyen adayların getirmesi gereken belge ve evraklar

Mevcut ehliyetinizi günü geldiği için yenilemek veya eski tip ehliyetinizi yeni tip ehliyete çevirmek istiyorsanız yanınızda getirmeniz gereken belge ve evraklar aşağıda ki gibidir.

  • Eski ehliyetiniz
  • Nüfus Cüzdanınız ( Kimlik Kartı ) yada pasaport
  • Sürücü Sağlık Raporu
  • Harç ücretinin yatırıldığını gösteren makbuz.
  • 1 adet fotoğraf. Biyometrik olmak zorunda.
  • Kan grubu kartı veya belirten belge.

Kayıp olan ehliyetiniz veya yıpranan ehliyetinizi yenilemek için gerekli belge ve evraklar

Ehliyetinizi kaybettiğiniz zaman neler yapmalısınız bununla ilgili gerekli tüm detaylı bilgiler >> Kayıp Ehliyet İşlemleri << konumuz da paylaşılmıştır. Getirmeniz gereken evrak ve belgeler ise aşağıda listelenmiştir.

  • Eski Ehliyetiniz
  • Nüfus cüzdanınız ( Kimlik Kartı ) yada pasaport
  • Sürücü sağlık raporu
  • Harç ücretinin yatırıldığını gösteren makbuz
  • 1 adet fotoğraf, biometrik olmak zorunda.
  • Kan grubu kartı veya belirten belge

Not: Eğer ehliyetinizi kayıp ettiyseniz ve bu yüzden başvuruyorsanız ilk önce trafik şubeye giderek kayıp beyanında bulunmanız gerekiyor. Sisteme işlendikten sonra randevunuzu alıp NVİ’ ye gidebilirsiniz. Kaybolan sürücü belgeleri için kayıp ilanı vs. vermek zorunda değilsiniz.

Ehliyetinize yeni sınıf ekletmek ( fark işlemi ) için istenen belgeler

Yeni sınıf ekletmek isteyen sürücü adayları tıpkı yukarıda “ ilk defa ehliyet alacak kişiler için gerekli belgeler “ listesinde ki belgeleri getirmelidir. Sadece sürücü dosyası getirmenize gerek yoktur.

Ehliyet randevusu para yatırma işlemleri ( Harç )

Ehliyet randevusu için belgelerinizi hazırlarken 15 TL ( 13 TL si değerli kağıt bedeli, 2 Tl si vakıf payı ) olmak üzere yatırdığınız paranın makbuzunu da muhafaza etmeniz gerekmektedir. Parayı anlaşmalı bankalara, vergi dairelerine veya online olarak vergi işlemleri sitesinden sanal pos vasıtası ile yapabilirsiniz.

Ehliyet randevusu için en önemli not

Vatandaşlar sürücü belgeleri için başvuru yaptıktan sonra gitmeyebiliyor veya bir sorun çıkabiliyor. Bu yüzden de NVİ giriş ekranında size başvuru öncesinde bir sözleşme çıkarılıyor. Bunu kabul ettikten sonra siz başvuru portalına geçiş yapabiliyorsunuz. Burada çok önemli detaylar var ;

  • Eğer ki sürücü adayı randevu saatinde bulunamıyorsa yani herhangi bir nedenden dolayı randevu saatinizde NVİ’ de değilseniz mutlaka randevu saatinizden 30 dk önce randevunuzu iptal etmelisiniz.
  • Bu durum 2 defa olursa 1 ay boyunca geçici olarak engelleniyorsunuz. Yani 3. Denemenizde randevu alamayacaksınız. Bu yüzden tarih ve saatlerinizi dikkatli takip etmelisiniz, zaman zaman randevu sorgulama da yaparak emin olunuz.
  • Harç bedelleri ise GİB.GOV.TR üzerinden veya anlaşmalı bankalar ile yatırılmalıdır. Yatırılan tutarın makbuzu mutlaka muhafaza edilmelidir.

Ayrıca bkz:

  1. Harç ücretlerini internetten ödeme
  2. Harç ücretlerini ödeyebileceğiniz anlaşmalı bankalar

Kardeşimin, Annemin, Babamın, Kızımın, Oğlumun Adına Randevu Alabilir Miyim?

NVİ müdürlüğünün yeni sisteminde artık kişiler 1.dereceden yakınları için de randevu alabilmektedir. Toplam da 6 bireye kadar 1.dereceden akrabanız için randevularınızı alabilirsiniz. Aynı zaman da sürücü belgesi başvurusu yaparken ister kendi adınıza, isterseniz yakın akrabalarınız adına eş zamanlı Kimlik Kartı başvurusu da yapabilirsiniz.